En del av

Magiska bebisnamn inspirerade av mytiska väsen

01 jan, 2021 
Johanna Bengtsson
Bebisnamn magiska väsen
Om du är ute efter ett originellt barnamn ska du leta bland älvor, jättar och troll. Bland mytiska väsen finns massor av fina och unika bebisnamn. Här är nio av dem.
Annons
Kändisbarn på bokstaven ABrand logo
Kändisbarn på bokstaven A

I sagornas värld träffar vi på häxor, drakar och monster, men även en hel del goda mytiska väsen. Många av dem är älvor med vackra namn, perfekta att inspireras av om ni ännu inte har hittat rätt i namndjungeln.

Så varför inte döpa din ögonsten efter en vacker karaktär i en folksaga och låta ditt barns namn berättas om och om igen, i minst tusen år till. Mytologin kommer att leva kvar länge i alla länder och religioner, så länge människor berättar om dem. Visst vore det häftigt att veta att ditt barns namn aldrig kommer att bli omodernt?

Här har vi valt ut några av de finaste och mest populära namnen ur sagoberättelser från hela världen.

9 barnnamn från mytiska väsen

1. Ariel

I William Shakespeares The Tempest heter den manliga älvan Ariel. Många förknippar även namnet med den lilla sjöjungfrun Ariel. Namnet passar med andra ord både för pojkar och flickor.

2. Gloriana

I den engelska dikten The Faerie Queen av Edmund Spenser, är Gloriana älvens drottning. Namnet fungerar både i sin längre helhet eller att förkortas till namnet Gloria.

Annons

3. Willow

Namnet är inspirerat av en ras älvor som heter Will o' the Wisp. Man har helt enkelt förkortat namnet till Willow, ett internationellt namn som funkar lika bra i skandinavien.

4. Ana

Detta korta namn går ända tillbaka till 1800-talet. Ana är drottning av skogsnymfer enligt sagorna och vem vill inte ha en egen liten drottning hemma?

5. Alvin

Namnet Alvin kommer från gamla engelska sagoberättelser. Namnet har en himla trevlig betydelse, Alvin betyder nämligen ”Älv-vin” eller ”Ädel vän”.

6. Sisse

Detta namn har använts i sagor i århundraden för älvan som arbetar i köket i berättelserna. Sisse skapar magi, eller olycka i köket beroende på situationen hon befinner sig i. Ett namn för en riktigt magisk liten varelse alltså.

7. Caelia

Caelia är älvdrottningen i berättelsen Tom a Lincoln från 1500-talet. Om du är ute efter ett originellt alternativ till Celia eller Cecilia passar detta namn perfekt!

8. Lulu

Namnet är en förkortning av Lucille och förekommer i flera sagor om mystiska väsen.

9. Titania

Ett av de mest populära älvnamnen i mytologin. När William Shakespeare återigen använde ett älvnamn (denna gång alltså Titania) svämmade sagoböcker över av namnet efteråt och än idag.

Foto: TT

Annons