10 barnnamn som inspirerats av ädelstenar och kristaller

bebis och ädelstenar
Namn inspirerade av ädelstenar och kristaller
0:52

Efter reklamen: Namn inspirerade av ädelstenar och kristaller

(0:52)

Att välja ett namn till sitt barn är en lika rolig som svår uppgift. Varför inte låta sig inspireras av det ädlaste vi har: stenar och kristaller?

10 barnnamn med dyrbart ursprung

Kärt barn har många namn. Men vad många inte vet är att några av våra vanligaste namn inspirerats av vackra kristaller, mineraler och stenar. Inte så konstigt när man tänker efter. Här är 10 namn med ursprung bland ädelstenar och diamaner.

 • Margareta/Margaret
  Det mest populära ädelstensinspirerade namnet för flickor är Margaret eller Maragareta. Margareta har sitt ursprung från franska 'Marguerite', och på gammalpersiska och sanskrit betyder det 'pärla'.

 • Ametist
  Namnet Ametist blir mer och mer vanligt i Sverige. Ametist kallas den lila färgvarianten av mineralet kvarts som sägs ha helande egenskaper.

 • Ruben
  Ruben låg på listan för de fem mest populära pojknamnen förra året. Visste du att namnet, som ursprungligen är hebreiskt, kommer från ädelstenen rubin som också är månadens julis månadssten?

 • Ruby
  Det engelska flicknamnet Ruby har samma ursprung som Ruben. Men många väljer just det namnet för att det även betyder "dyrbar ädelsten".

 • Morgan
  Morgan har keltiskt ursprung och sägs vara inspirerats av Morganite som är en rosa mineral/ädelsten.

 • Esmeralda
  Esmeralda kommer från från spanskans "Esmerald" som betyder smaragd. Du känner säkert igen den gröna dyrbara ädelstenen.

 • Jasper/Jesper
  Jasper eller Jesper betyder skatt på persiska eller kejsare från det ursprungliga Casper, men det kan också kopplas till jaspis-ädelstenen.
 • Amber
  Amber är ett populärt flicknamn i engelsktalande länder och betyder bärnsten. Det finns 164 kvinnor som har förnamnet Amber i Sverige.

 • Olivia och Oliver
  Namnet Olivia kommer, liksom den manliga motsvarigheten Oliver, av det latinska ordet för "olivträd", fredens träd. Men Olivin är också en mineral och bergart med vacker grön ton.

Källa: PhysicalGold.com

Foto: TT

Mer läsning för dig
32 barnnamn med lantlig touch – att inspireras av
Så heter de smartaste – 20 namn som passar ett geni
52 bedårande namn från Astrid Lindgrens berättelser – som vi helt hade glömt bort fanns där