En del av

10 barnnamn som inspirerats av ädelstenar och kristaller

20 maj, 2021 
Emilie Josephson Dalhamn
bebis och ädelstenar
Vem vill inte namnge sitt barn efter en dyrbar ädelsten? Här är 10 barnnamn som har gemensamt att de inspirerats av stenar och kristaller.
Annons
Namn inspirerade av ädelstenar och kristallerBrand logo
Namn inspirerade av ädelstenar och kristaller

Att välja ett namn till sitt barn är en lika rolig som svår uppgift. Varför inte låta sig inspireras av det ädlaste vi har: stenar och kristaller?

10 barnnamn med dyrbart ursprung

Kärt barn har många namn. Men vad många inte vet är att några av våra vanligaste namn inspirerats av vackra kristaller, mineraler och stenar. Inte så konstigt när man tänker efter. Här är 10 namn med ursprung bland ädelstenar och diamaner.

  • Margareta/Margaret
    Det mest populära ädelstensinspirerade namnet för flickor är Margaret eller Maragareta. Margareta har sitt ursprung från franska 'Marguerite', och på gammalpersiska och sanskrit betyder det 'pärla'.

  • Ametist
    Namnet Ametist blir mer och mer vanligt i Sverige. Ametist kallas den lila färgvarianten av mineralet kvarts som sägs ha helande egenskaper.

  • Ruben
    Ruben låg på listan för de fem mest populära pojknamnen förra året. Visste du att namnet, som ursprungligen är hebreiskt, kommer från ädelstenen rubin som också är månadens julis månadssten?

  • Ruby
    Det engelska flicknamnet Ruby har samma ursprung som Ruben. Men många väljer just det namnet för att det även betyder "dyrbar ädelsten".

  • Morgan
    Morgan har keltiskt ursprung och sägs vara inspirerats av Morganite som är en rosa mineral/ädelsten.

  • Esmeralda
    Esmeralda kommer från från spanskans "Esmerald" som betyder smaragd. Du känner säkert igen den gröna dyrbara ädelstenen.

  • Jasper/Jesper
    Jasper eller Jesper betyder skatt på persiska eller kejsare från det ursprungliga Casper, men det kan också kopplas till jaspis-ädelstenen.
  • Amber
    Amber är ett populärt flicknamn i engelsktalande länder och betyder bärnsten. Det finns 164 kvinnor som har förnamnet Amber i Sverige.

  • Olivia och Oliver
    Namnet Olivia kommer, liksom den manliga motsvarigheten Oliver, av det latinska ordet för "olivträd", fredens träd. Men Olivin är också en mineral och bergart med vacker grön ton.

Källa: PhysicalGold.com

Foto: TT

Annons