En del av

Somriga barnnamn – 20 pojknamn och flicknamn inspirerade av sommar

29 jun, 2021 
https://image.motherhood.se/image-538804?imageId=538804&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Lovisa Svedlund
somriga namn till bebis
Värmeböljor, slingrande floder och en sol som aldrig vill gå ner. Vill du hitta en riktigt somrigt namn till ditt barn? Vi har sammanställt namnen som associeras med den underbara årstiden.
Annons
Barnnamn från Astrid Lindgrens filmer och böckerBrand logo
Barnnamn från Astrid Lindgrens filmer och böcker

Somriga barnnamn är en riktigt fin kategori att välja inom när du ska välja namn till ditt barn. Är din lilla knodd just ett sommarbarn? Eller frisk som en sommarfläkt i ert i liv?

Ska man välja ett barnnamn som påminner om sommar kan man låta associationerna gå i flera riktningar. Man kan till exempel välja efter sommarens månader, eller ett barnnamn som har sin dubblett i årstidens växtrike. Men somriga namn hittar vi också om vi låter tankarna, himlakroppar och vissa djur. Allt sådant som vi brukar uppleva extra nära och starkt under sommaren!

barn mamma stranden sommar bebis
Är Timotej, Oliver eller Björk namnet för ditt sommarbarn?

Barnnamn som påminner om sommar

Behöver du inspiration på somriga namn att döpa ditt barn till har du kommit helt rätt! Motherhood har gjort jobbet och tagit fram 20 fina förslag till både pojkar och flickor.

Annons

Augusta och August

Älskar du varma långa dagar i slutet av sommaren – när alla sänkt sina axlar ordentligt och man knappt minns vad vardagen innebär? Då är det kanske augusti månad du ska vända dig till i din namninspiration. Augusta eller August associerar vi båda till månaden!

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

Austin eller Augustine

Austin är en forkortning av namnet Augustine, som betyder "storslagen" eller "magnifik". Det vill säga precis som den maffiga sommaren. Namnen har sitt ursprung i den anglosaxiska världen.

Björk

Som det vackra träder och den isländska sångerskan. Björk är verkligen ett namn som får oss att tänka på hägrande sommar i maj. Björk är också den isländska motsvarigheten till det norska namnet Björg, som betyder borg. i Sverige har 45 kvinnor Björk som tilltalsnamn och 17 stycken män.

Björn

Pojknamnet Björn har germanskt ursprung och betyder björn, precis som djuret. En kvinna har Björn som tilltalsnamn i Sverige och över 30 000 män och killar har det som förstanamn/tilltalsnamn.

Annons

Garner

Namnet Garner har både engelsk och franskt ursprung och betyder ”Den som äger grödor” eller ”Den som samlar grödor”. Vanligast som pojknamn.

Iris

Omkring 6000 kvinnor har Iris som tilltalsnamn i Sverige, och tio män. Namnet har sin betydelse både i växtrikets blomma iris, men betyder också regnbåge på grekiska.

sommar hav vatten klippor
Det fina namnet Marina betyder hav och hamn.

Maj, Juni, Juli

Tre otroligt fina flicknamn inspirerade av sommarens varmaste månader. Maj brukar inte sällan kombineras med andra namn, till exempel Maj-Lis. Det brukar ibland också tolkas som en förkortning av de fina namnen Majken och Maja.

Julia

Ursprunget till namnet Julia finns i moder jord. Namnet har använts i Turkiet ända sedan 1700-talet. Man kan också se Julia som en kvinnlig version av Julius, vilket betyder "ungdomlig".

Annons

Julian

Även Julian har sitt ursprung i namnet Julius. Namnet trendar allt mer sedan 2000-talet började, även om namnet redan fanns i Sverige på 1800-talet.

Kai, Kaj

Kaj eller Kai som det också kan stavas är ursprungligen ett danskt namn och betyder ungefär ”den käcka”. Man hittar också Kai, med i-stavningen, på Hawaii, där namnet istället betyder hav.

Leo

Leo betyder lejon, ett av sommarens mer kraftfulla stjärntecken!

Lo

Både män och kvinnor bär namnet Lo i Sverige, och det associeras till familjen av lokatter och lodjur.

Lucy

Lucy betyder ljus – och vad är mer påtagligt under sommarhalvåret än att ljuset kommer tillbaka till vårt nordiska land?

Luna

Namnet Luna betyder måne. Och även himlakropparna är lite extra påtagliga under sommarhalvåret – inte sant?

Marina

Flicknamnet Marina betyder ”Från havet” eller ”mariner” som har betydelsen havskvinna. Därmed refereras namnet också till hamn där båtar går i land eller lämnar ut på havet.

Annons

Oliver

Det klassiska pojknamnet Oliver är franskt från börjar och härstamar från olive – oliv. Ett riktigt vackert namn på ditt lilla sommarbarn.

Samson

Namnet Samson är hebreiskt från början och innehåller flera sommarreferenser. Bland annat betyder det ”solpojke”, ”sol” och ”ljus sol”.

Stig

Pojknamnet Stig har ursprung i Danmark och betyder vandrare. Nära besläktat finns Sten – som står för just naturfenomenet sten.

timotej blomma barnnamn
Timotej är inte bara ett fint namn utan också det perfekta stråt att trä smultron på.

Timotej, Timoteja

Både kvinnor och män i Sverige bär namnet Timotej. Det är från början ett slaviskt namn (Timothy). Namnet delas med ett vackert sommargräs men betyder också ”ära Gud”.

Violett, Viola

De här underbara barnnamnen kanske passar din sommarbebis perfekt. Violett kommer från växten Viol. Även Viola har samma ursprung och är ett vackert namn att ge sitt barn.

Källor och inspiration: Svenskanamn.se, yptpmagazine, mummy bubble

Foto: TT

Annons