En del av

Bästa åldern att skaffa barn på egen hand – barnmorskan svarar

18 feb, 2021 
AvEmilie Josephson Dalhamn
Mamma gosar med bebis
Fler och fler väljer att skaffa barn på egen hand via insemination och fertilitetskliniker. Men när är den bästa åldern att bli gravid för dig som väljer att skaffa barn ensam? Barnmorskan ger sin syn på saken.
Annons
Så ökar du chansen att bli gravid – 4 konkreta tipsBrand logo
Så ökar du chansen att bli gravid – 4 konkreta tips

Hur vet man när man är redo att bli mamma? En del kvinnor beslutar tidigt i livet att de vill försöka bli mamma på egen hand, andra väntar på att träffa den rätta att bilda familj med.

– Det är många faktorer att ta hänsyn till inför en kommande graviditet och föräldraskap, för såväl par som för ensamstående, säger barnmorskan Louise Bernström.

Visst kan en bli två! Så här går det till att skaffa ett efterlängtat barn på egen hand.

Ändå brukar hon råda kvinnor som vill skaffa barn på egen hand att inte fundera alltför länge.

Barnmorska Louise Bernström
Louise Bernström är barnmorska och föreläser om kvinnohälsa.

– Ett generellt råd om man går i dessa tankar är att inte vänta. Det kan vara långa köer i vården. Även själva processen kan ta tid och det är inte säkert att inseminationen lyckas direkt, säger hon till Motherhood.

Annons

Vid vilken ålder kan man få insemination?

Sedan 2016 kan ensamstående kvinnor enligt svensk lag få hjälp med inseminationer. Kvinnan ska vara under 40 år men kan få använda sig av frysta embryon till 45. Men hon får heller inte vara för ung. Minimiåldern för insemination är 25.

– Sex inseminationsförsök bekostas av regionen och sedan har man även rätt till tre IVF-försök om insemination inte skulle fungera, förklarar Louise Bernström.

Högsta oddsen att bli gravid: innan 35

Du har alltså laglig rätt till kostnadsfri insemination mellan 25–45. Ändå rekommenderar barnmorskan att inte vänta till efter 35. Biologin talar sitt tydliga språk, efter 35 minskar kvinnans fertilitet kraftigt. Ofrivilligt barnlösa ångrar ofta att de inte börjat tidigare, även om de senare lyckas bli gravida.

–Vid 20–25 års ålder så är chansen cirka 30–35% att bli gravid vid ägglossning. Vid 35 är den siffran nere på 12% och vid 45 års ålder blir ungefär en på hundra gravida vid ägglossning, ganska dystra siffror, menar Louise Bernström.

Annons

Och även om man väl blir gravid efter 35 så finns det ökade risker under själva graviditeten och förlossningen. Äggen som bildades redan när vi själva var foster, blir ju äldre för varje år. Det medför ökad risk för till exempel kromosomavvikelse. Äldre gravida löper även ökad risk för en tidig förlossning och högt blodtryck under graviditeten.

Väg in alla delar av livet

Men där är också den ekonomiska, sociala och den rent praktiska aspekten att ta hänsyn till innan man skaffar barn.

– Har jag ekonomin att försörja ett barn, hur ser mitt boende ut, har jag ett skyddsnät av vänner och familj som kan vara ett stöd under graviditet, förlossning och den första tiden? Dessa är också avgörande frågor för vid vilken tidpunkt jag är redo att skaffa barn

Så även om det finns många faktorer att ta hänsyn till, går det att ringa in en lämplig ålder för den som planerar att skaffa barn själv?

– Då skulle jag säga mellan 30 och 35. Efter 30 har man förhoppningsvis en mer stabil ekonomi och livssituation men jag skulle inte vänta till efter 35 på grund av minskad fertilitet och ökade risker.

Foto: TT

Annons