Sov gott som gravid – bästa tipsen för att förbättra sömnen

gravid kvinna sover

Halsbränna, tusen tankar som snurrar och en stor mage i vägen. Förutsättningarna är inte på din sida, men det finns en hel del smarta knep att ta till för att sova gott – även som gravid.

Under graviditeten är det vanligt att man får svårt att sova. Kroppen jobbar för fullt med att utveckla det lilla liv som växer inuti dig och sömnen kan ta skada. Det kan leda till sömnbrist, som i sin tur gör att krafterna tar slut. En ond cirkel, med andra ord.

Du behöver all sömn du kan få innan bebisen är här. Därför har vi samlat några tips för att somna lättare, sova gott hela natten och vakna utvilad.

Sömntips för gravida

1. Träna eller rör på dig varje dag

Studier visar att daglig träning på låg intensitet kan få dig att sova bättre. Det räcker med att du rör på dig 30 minuter om dagen. Testa att ta regelbundna promenader, simma eller prova gravidyoga.

2. Skaffa en sovrutin

Efter kvällsmaten kan det vara bra att försöka väva in rutiner som främjar avslappning och lugn. Börja med en kvällsrutin som får dig att varva ner genom att exempelvis läsa, skriva eller lyssna på lugn musik i badet.

3. Sov på sidan

Mest fördelaktigt för dig och barnet i magen är att du sover på din vänstra sida. Detta gör att blodflödet får bästa möjliga förutsättningar att ta sig fram och du kan lindra symptom såsom svullna ben och kramp.

4. Koppla ner

Ständig stimulans från TV eller mobiltelefonen kan göra det svårt att varva ner. Låt dina sinnen ta en paus innan sänggående genom att låta bli alla medier en timme innan läggdags.

5. Skaffa fler kuddar

När man är gravid är det ofta svårt att hitta en bekväm ställning att sova i. Använd kuddar för att ligga bekvämt under natten. Placera en under magen, en bakom nacken, en mellan benen eller där du känner att du behöver stöd. Om du har köpt en amningskudde är denna perfekt att sova med under graviditeten.

gravid kvinna som sover

En amningskudde är perfekt att sova med för att avlasta kroppen under graviditeten.

6. Håll sovrummet svalt

Både under graviditet och annars, så sover man bäst med en temperatur runt 18 grader i sovrummet. Har du varmare än så kan det hjälpa att sänka värmen något. Reglera istället din kroppstemperatur med hjälp av filtar eller täcken om du blir kall.

7. Ät mellanmål innan läggdags

Det finns flera rekommendationer när det kommer till mat och gravida. För att undvika dippar i blodsockret under natten kan det vara bra att äta något litet innan du går och lägger dig. Ät gärna ett litet men näringsrikt mål, som gärna får bestå av kolhydrater.

8. Prata med någon

När man är gravid så har man ofta mycket tankar och oro kring både graviditet, förlossning och framtiden med barn. Detta är fullt naturligt, men det kan hjälpa att prata med någon som du litar på. Dela dina tankar och funderingar under dagen för att slippa ligga och tänka på dem under natten.

9. Drick mindre efter kl 19

När man är gravid är det också vanligt att lida av extrem kissnödighet. Genom att dricka mindre på kvällen kan du slippa en eller två besök på toaletten under nattetid. Värdefull tid då du kan sova!

10. Ät bra under dagen

Att äta hälsosamt och nyttigt under dagen kan göra att du sover bättre. Prova att även dra ner på kryddor och friterad mat, då detta sannolikt ökar risken för att du ska få halsbränna när du ligger ner.

Mer läsning för dig
Tjej eller kille? Här är 9 myter som avslöjar barnets kön
Får du i dig tillräckligt med folsyra? Här är 5 symtom på brist