En del av

Får pappa eller partner följa med till BB? Dessa har öppnat för besök

09 jun, 2021 
Lovisa Svedlund
pappa partner bb corona
En jobbig konsekvens av pandemin för gravida, har varit att partner och medföljande inte kunnat följa med till BB. Men nu börjar BB:s runtom i landet öppna – här är avdelningarna som är först ut!
Annons
Se när barnmorskan Veronica Calembe svarar på frågor om förlossningBrand logo
Se när barnmorskan Veronica Calembe svarar på frågor om förlossning

Det har varit en tuff tid att vara gravid i det senaste året. Partner och närstående har inte fått följa med gravida kvinnor vare sig till BB eller på kontroller innan förlossningen.

Men nu börjar några BB-avdelningar öppna för att partnern får följa med. I ett pressmeddelande från Västra Götalandsregionen meddelar man att första BB:t i regionen öppnar idag, onsdag 9 juni, och att fler avdelningar väntas öppna snarast.

BB – var får partnern följa med?

Först ut att få tillåta partnerbesök från och med i dag är BB-avdelningarna på Sahlgrenska Universitetssjukhusets i Göteborg.

– Vi är jätteglada att kunna ändra detta beslut nu. Det har hela tiden varit en stark önskan från de som föder hos oss, att få ha med sin partner, säger Corinne Pedroletti, tillförordnad verksamhetschef för kvinnosjukvården vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.

Annons

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

När pandemin startade införde man stopp för partners och närstående i eftervården för barn och och mamma för att skydda de nyfödda, andra sårbara patienter och personalen från coronasmitta.

Anledningen man hänvisar till i Västra Götalandsregionen nu när förbudet hävs, är att vaccinationsgraden ökar och att man har bra testkapacitet.

Man testar partnern på förlossningen

För partners och pappor som vill följa med till BB kommer man i regionen erbjuda snabbtester för corona på förlossningen. Om coronatestet är negativt är man välkommen till BB.

SVT rapporterar även att BB i Växsjö låter partnern följa med till BB. Detsamma gäller i region Västerbotten där Umeå, Lycksele och Skellefteå BB tillåter att pappa eller partner följer med efter negativt coronatest enligt SVT.

Foto: TT

Annons