Linda, 36, fick två barn på egen hand med insemination

Linda insemination
5:19

Efter reklamen: Fertilitetsläkaren: Så skaffar du barn på egen hand – steg för steg

(5:19)

När Linda Johansson var strax efter 30 ställde hon sig frågorna: Kan jag se mig som singel om tio år och kan jag se mig som barnlös om tio år? Svaret på första frågan var ja, men på den andra nej.

Vid det här laget hade hon haft några olika relationer och dejtat runt en del. Men det blev aldrig tillräckligt bra med någon man för att hon skulle kunna se framför sig att få barn med honom.

Linda Johansson

Ålder: 36

Borg: Kungsör

Familj: Dottern Alma, 2, och sonen Mio, snart 1

I takt med att personer i hennes omgivning började bli gravida och skaffa familj växte samtidigt Lindas barnlängtan.

– Jag kunde bli avundsjuk på att någon träffade rätt partner, för där och då såg jag det som en förutsättning att kunna bli mamma, säger hon i en intervju med Aftonbladet.

linda johansson

Det viktigaste för Linda var att få barn, inte att hon fick barn med någon.

Vid ett tillfälle var det Lindas morbror som frågade varför hon inte bara åkte till Danmark och gjorde insemination på egen hand. Först blev Linda förolämpad, varför skulle inte hon kunna träffa en livspartner att få barn med?

Men tiden gick. Hon funderade mer över insemination – och hennes dåvarande relation tog slut.

– Det var ingen bra relation, den var tuff och destruktiv. Den relationen fick mig att inse att det inte var så lätt att träffa någon som jag kan tänka mig att bilda familj med.

Längtade efter barn

Dagen efter uppbrottet tog Linda kontakt med sitt sjukhus. Nu hade året 2016 kommit, och lagändringen om att ensamstående kvinnor i Sverige får genomgå assisterad befruktning.

Och nu hade Linda bestämt sig, hon ville inte vara barnfri om tio år även om det innebar att bli ensamstående mamma.

linda och Alma

När det visade sig att kötiden var ett år valde Linda att testa assisterad befruktning i Danmark.

Men direkt blev det bakslag. Sjukhuset meddelade att kötiden innan de kunde påbörja hennes behandling var ett helt år.

– Då fick jag panik och kände att min barnlängtan var större än någonsin.

Gjorde insemination i Danmark

Eftersom man har rätt att göra insemination i ett annat EU-land så länge man har rätt till landstingsvård i det egna landet, bestämde sig Linda för att göra som hennes morbror förelslagit – och vände sig till vården i Danmark.

På fjärde försöket med insemination gick det – och när sommaren kom 2018 var Linda gravid!

lind alma och mio johansson på vandling

Ganska snart efter att hon fött Alma, blev Linda gravid igen med hjälp av assisterad befruktning.

– Det var så mycket lyckotårar under en lång tid och pirr i magen. Jag kan än i dag få tillbaka känslan när jag tittar på båda mina barn. Det är en så obeskrivlig lycka att jag sitter här och är mamma till två fantastiska barn på egen hand, säger hon till Aftonbladet idag.

Emelie fick tvillingar efter 15 år av längtan: "Ofrivillig barnlöshet är ett enormt utanförskap"

Och det blev inte bara ett – utan två barn – som Linda fick på egen hand. Ganska direkt efter att dottern Alma föddes 2019 gjorde hon ytterligare ett försök med inseminering. Den här gången gick det på första försöker, och i början av 2020 föddes lillebror Mio.

Finns fördomar

Det ligger fortfarande utanför normen att skaffa barn på egen hand i Sverige, berättar Linda. Till exempel blev hon många gånger varnad av sin omgivning för att allt kommer vara tuffare som ensamstående. Men där håller Linda inte riktigt med.

linda johansson när mio är nyfödd

Mio föddes i maj 2020.

Hon kan ju lägga all energi på sig själv och sina barn, förklarar Linda, och behöver inte fördela tiden på en person till.

Det hade såklart varit skönt om funnits någon som kunde hjälpa till att ta beslut, eller att dela vab med – men hon får hon ju också alla föräldradagar själv.

– Det finns strukturella vardagsfördomar som blir tydliga i mitt samtal med andra. Jag har fått höra att det är tufft och modigt av mig att bli mamma på egen hand. Jag trodde ett tag att jag skulle gå in väggen under småbarnsåren och att jag skulle vara så trött att jag inte visste vad jag hette. Men det har varit mycket lättare än jag trodde. Jag upplever att jag blev uppskrämd av samhället inför mitt beslut, även om folk ville väl och var glada, säger hon.

Källa: Aftonbladet

Foto: Privat

Mer läsning för dig
Efter långa gravidkampen – My Westerdahl fick tvillingar: ”Inte så farligt svårt”
Singel och barnsugen? Bästa åldern att skaffa barn på egen hand
Julie, 52, väntade och födde sitt eget barnbarn