Checklista: 13 prylar du behöver under bebisens första tid

prylar bebis

När ett barn föds behövs vissa saker för att kunna sova, äta och tas om hand under den första tiden. Det är givetvis upp till var och en hur mycket eller lite man vill köpa och vad man tror kommer att bli favoriter just för dig och din familj.

Oavsett om du väljer att amma eller inte kan det exempelvis vara bra att förbereda sig på att införskaffa flaskor och mjuka handdukar som kan underlätta för både dig och bebisen vid vardagens matningar. Här har vi samlat ihop ett gäng saker som de flesta tycker är bra att ha under den första tiden med bebisen.

Prylarna som underlättar vardagen med bebis

Det kan vara skönt att ha de flesta prylarna på plats innan bebisen anländer. Här är några av de saker ni kan tänkas behöva:

Ett litet barnapotek

Ett barnapotek är alltid bra att ha i medicinskåpet, om olyckan eller sjukdomen är framme. Som grund kan man köpa hem en febertermometer (att ta i rumpan), en salva för att lindra en röd rumpa, flytande Alvedon för barn med en tillhörande spruta och även stoltabletter, så kallade suppar.

febertermometer

Febertermometer från Braun som kan användas i mun, armhåla eller ändtarm. Köp här. (länk till Adtraction)

Badbalja

Badbaljan använder ni för att tvätta bebisen den första tiden. Några droppar babyolja och 37-gradigt vatten är allt som behövs för att hen ska bli ren. Bor ni trångt finns det vikbara badbaljor. Du kan även använda små tvättlappar i frotté för att göra rent i veck i huden, och se till att ha en mjuk och skön handduk att svepa in i efter badet.

Badbalja

Ihopfällbar badbalja som kan bli helt platt, från Stokke. Spädbarnsinsats medföljer. Läs mer och köp här. (länk till Adtraction)

Frottéhanddukar

Små frottéhanddukar, så kallade tvättlappar, är något som alltid är bra om det finns tillhands. Bebisen kommer att småkräkas lite nu och då i början, innan tarmarna och magen vant sig vid att inta föda, så köp hem ett gäng att ha i sängen, vid skötbordet, där du ofta kommer att mata, i vagnen, i bilen och i skötväskan.

Våtservetter använder många för att tvätta barns rumpor med när de byter blöja. Man ska dock vara medveten om att små barns hud är mycket känslig och att våtservetter innehåller kemikalier som går in i barnets hud. Ett alternativ är att köpa hem torra tvättlappar som man blöter och har någon droppe barnolja på för att göra rent rumpa och könsorgan.

handdukar

Tvättlappar i bomull från märket Pippi. Säljs här i fyrpack. (länk till Adtraction)

Flaskor och ersättning

Oavsett om man ammar eller flaskmatar är det bra att ha en eller ett par flaskor hemma. Du vet aldrig på förhand hur det kommer att gå och även om du ammar större delen av tiden kanske du vill kunna ge ersättning eller utpumpad mjölk ibland. Köp också hem lite modersmjölksersättning, att ha i nödfall eller som huvudföda.

En vällingdoserare är också en bra investering för att enkelt mäta upp rätt mängd pulver, samt en vattenkokare och en termos för att hålla vatten varmt längre när du flaskar.

Flaskor bebis

Ett startset med olika flaskor, antikolik-ventiler och nappar är perfekt att inhandla för att vara redo när bebisen kommer. Här kan du köpa ett start-kit från Tommee Tippee. (länk till Adtraction)

Bröstpump och sårsalva

En bröstpump kan behövas tidigt för att stimulera mjölkproduktion eller senare som möjlighet att pumpa ut mjölk ur brösten och hälla i flaska som någon annan kan ge. Kolla även på ett apotek efter sårsalva för bröstvårtor som kan behövas tidigt när brösten vänjer sig vid eventuell amning.

Ett tips är att köpa hem en lite enklare bröstpump innan barnet kommer för att ha nära till hands. Om du märker att du använder den mycket kan det sedan vara värt att investera i en lite dyrare.

bröstpump

Enkel, manuell bröstpump från Carena. Läs mer och köp här. (länk till Adtraction)

Amnings-BH

Om du väljer att amma behöver du minst två bra amnings-BH:ar. En mjukare som är skön och som du kan sova i, så att brösten inte läcker under natten, och en att byta med, alternativt med lite mer stöd att ha på dagtid. Se till att de är bra och sköna. Det är allra viktigast!

amningsbehå

Fin amningsbehå från Lindex med en lyxig känsla i mjuk, stretchig och återvunnen polyamidblandning. Här kan du köpa den. (länk till Lindex)

Amningskudde

När man ska mata sitt nyfödda barn, oavsett om barnet ammas eller ges flaska, så märker man snabbt av att det sliter på kroppen att sitta länge i samma position och balansera en bebis i sina armar. Med en bra amningskudde får man inte bara stöd för sin egen del utan får även hjälp med att placera bebisen i en korrekt position för amning. Många tycker dessutom att den är skön att vila sig mot i slutet av graviditeten för att få en skön sovställning.

amningskudde

En rejäl amningskudde i ekologisk bomull fri från skadliga ämnen. Kudden kommer från Moomin och finns att köpa här. (länk till Adtraction)

Skötbord eller skötbädd

En plats för att byta blöjor är bra att ha. Där kommer ni att spendera mycket tid. En del köper ett skötbord och ställer in på toaletten, i tvättstugan eller i barnets rum. Andra köper en skötbädd, bara själva dynan, och lägger den på en befintlig bänk eller på ett golv. Försök att välja en plats där du kan ha allt inom räckhåll och samtidigt en hand på bebisens mage, det vill säga närhet till rinnande vatten, blöjor, sophink, krämer och mediciner, rena kläder, handdukar och lite leksaker att distrahera med.

Skötbord

Stilrent skötbord i vitt trä från Troll med praktisk säkerhetskant på sidorna och två rejäla hyllor. Finns att köpa här. (länk till Adtraction)

Matta eller babygym

Bebisen kommer att spendera mycket tid liggandes på rygg och bekanta sig med sin omgivning i början. Se till att ha en tjockare filt eller matta att ligga på. Efter ett par månader kommer hen att upptäcka sina händer och då kan man lägga bebisen i ett så kallat babygym där hen kan titta på saker som hänger ner.

Babygym

Babygym med gulliga djur från Kids concept. Finns att köpa här. (länk till Åhléns)

Bärsele eller bärsjal

En bärsele eller bärsjal kan vara en bra investering om bebisen inte är så intresserad av att åka vagn eller om ni är ute och går mycket där det är svårt att köra vagn. I början sitter bebisen med magen mot dig i selen och många barn gillar att bli burna så. För att sedan, runt sex-sju månaders ålder, kunna vändas utåt för att se mer av världen.

Bärsele

Puderrosa bärsele till spädbarn. Babybjörns bästsäljare mini. Läs mer och köp här. (länk till Åhléns)

Babysitter

Många tycker att en babysitter är ett jättebra alternativ för barnet att träna på att kunna vistas för sig själv, men samtidigt kunna se dig. Det är ett bra alternativ för att kunna äta med två händer fria och samtidigt prata med bebisen i babysittern. Dock ska man vara försiktig med att använda den längre stunder då små barn behöver möjlighet att röra sig och ligga på mage för att bygga upp ryggmuskler.

Babysitter

Snygg och funktionell babysitter från ledande märket Babybjörn. Läs mer och köp här. (länk till Åhléns)

Babyskydd

Babyskydd kallas den lilla bilbarnstol som ett barn använder ungefär upp till nio månaders ålder och som behöver finnas på plats i bilen då bebisen ska åka hem från BB. De flesta försäkringsbolag erbjuder uthyrning, liksom bilprovningen och Babyproffsen. Köper du ett begagnat är det viktigt att det inte är mer än fem år gammalt och att det inte är krockat eller någon spricka någonstans.

Babyskydd

Babyskydd från Britax med spädbarnsinlägg för det allra minsta barnet. Läs mer och köp här. (länk till Adtraction)

Olika nappar

Alla barn föds med en sugreflex. En del barn vill suga hela tiden, andra är nöjda när de har ätit färdigt. En del tycker att en napp ger avlastning. Om man vill prova erbjuda napp kan det kan vara bra att ha några olika sorter, anpassade för nyfödda hemma. Vilken som ska vara bäst är väldigt individuellt och man får prova sig fram. Även en liten snuttefilt eller liknande som kan lukta hemma och mamma kan underlätta om den får ligga bredvid bebisen när hen ska sova.

Nappar spädbarn

Tvåpack nappar för 0-6 månaders baby från märket MAM. Här kan du köpa dem. (länk till Adtraction)

Mer läsning för dig
Tecknen på att din kropp är redo för förlossning – smart checklista
Studie: Att bli mamma är som att gå igenom puberteten igen
100 populäraste barnnamnen med internationell touch