En del av

Därför ska du inte använda ett gammalt graviditetstest

24 apr, 2019 
Nina Nyström
Visste du att det finns bäst före-datum på graviditetstest? Och att de kan ge missvisande resultat? Här är allt du behöver veta för att få ett så säkert resultat som möjligt på ditt test – och andra saker som är bra att veta om graviditetstest.
Annons

Ofta hinner man avverka ett flertal graviditetstest innan bullen i ugnen är ett faktum. Ibland håller man tummarna för ett negativt svar, ibland för ett positivt. Men precis som med kondomer kan det finnas risker med att ha graviditetstest liggandes i lådan i väntan på att användas. Graviditetstest har nämligen utgångsdatum, och hur länge testet beräknas vara tillförlitligt står på förpackningen. Oftast håller de ett par, tre år.

Om du använder ett graviditetstest som har gått ut kan resultatet bli fel. Om testet blivit gammalt kan kemikalierna som mäter gravidhormonet hCG bli mindre känsliga och effektiva, och testet kan visa att du inte är gravid, trots att du är det.

Kan testet visa att jag är gravid fast jag inte är det?

Frestas inte av att göra ett graviditetstest för tidigt. Osäkra resultat ger både en onödig kostnad och onödiga griller i huvudet. Men samma morgon som mensen skulle ha kommit (om du har koll på din menscykel), eller tre veckor efter ett oskyddat samlag kan du räkna med att få ett tillförlitligt svar.

Annons

Graviditetstest har en felmarginal på en eller ett par procent, men det innebär snarare att det finns en marginal för att något är fel på testet eller att du helt enkelt inte har den halt av hormonet hCG i urinet som behövs för att stickan ska kunna känna av din graviditet ännu. Att testet visar fel åt andra hållet, det vill säga att testet skulle visa att du är gravid trots att du inte är det, är extremt ovanligt, men kan hända just om kemikalierna inte fungerar som de ska om testet gått ut.

För att få ett så säkert resultat som möjligt på ditt test bör du göra det på morgonen, eftersom koncentrationen av hormonet hCG är som högst då. För de flesta test är det säkrast att kissa i en mugg och sedan doppa stickan i urinet, då undviker du att kissar på fel ställe eller att det inte kommer tillräckligt med kiss där det ska. Låt testet ligga plant och läs av efter den tid som står angivet på testet, ofta 1-3 minuter. Låter du testet ligga alldeles för länge kan resultatet bli missvisande.

Annons

Olika sorters graviditetstest – stickor, stavar och digitala

Graviditetstest finns som stickor, stavar och digitala. Stickorna är de billigaste och enklaste, medan stavarna är den sortens test många ser framför sig när de tänker på ett graviditetstest. En del tester visar att du är gravid genom ett streck bredvid ett kontrollstreck, andra visar ett plus för graviditet och ett minus om du inte är gravid. De digitala testerna visar resultatet med en symbol eller text, och vissa kan avgöra hur långt in i graviditeten du har kommit. De digitala är dock lite dyrare.

Svagt streck – spökstreck

Om strecket är svagt brukar det kallas för spökstreck. Oftast betyder det att du är gravid, men att hCG-halten inte är tillräckligt hög ännu, oftast för att testet gjorts för tidigt, eller vid fel tillfälle (gör ett test till efter någon dag för att vara helt säker). Det händer också att man får ett svagt streck för att man har hCG kvar i kroppen på grund av till exempel tidigare missfall. Läkemedel som innehåller hCG kan också påverka resultatet. Eller så kan det vara ett tecken på något av de fel vi gått igenom ovan, men de gör du ju inte efter att ha läst det här, eller hur?

Foto: TT

Annons