En del av

Därför är det svårare att bli gravid efter 35

08 feb, 2021 
Sandra Hiort
Gravid kvinna och mamma med bebis
Att skaffa barn är ett stort beslut som kan ta lång tid att komma fram till. Men hur mycket tid har man på sig egentligen? Här förklarar fertilitetsläkaren och barnmorskan varför du bör ha en plan i god tid.
Annons
6 kluriga gravidord du vill veta svaret påBrand logo
6 kluriga gravidord du vill veta svaret på

Ett av de absolut största besluten i livet för många av oss är om vi ska skaffa barn och familj eller inte, och i så fall när vi ska göra det.

Vi är som mest fertila i 20-årsåldern

Här i Sverige ligger genomsnittsåldern för att bli mamma åt sitt första barn på runt 30 år. Och enligt SCB har medelåldern för att skaffa barn ökat med ungefär ett år sen vi klev in i 2000-talet.

Samtidigt är vi som mest fertila i början av 20-årsåldern och efter 35 blir det svårare att bli gravid. Så det kan vara lätt att börja känna sig stressad efter 30 – hur ska man tänka egentligen?

Fundera på hur många barn du vill ha – i god tid

– Det som är viktigt för alla par att veta det är ”hur ser vår fertilitet ut?”. När är det lättast att få barn, när kommer det att börja bli svårare? Så att man kan fatta ett beslut som gör att man kanske får de barn man hade hoppats på, säger fertilitetsläkaren Carolina Tristen när hon gästar Tv4:s Nyhetsmorgon.

Annons

Hennes kollega Emma Karling Widsell, barnmorska fortsätter:

– Man måste börja tänka sig för lite grann när man hamnar runt 34 år. Många tycker det är jobbigt att vi tjatar om ålder hela tiden men faktum är att det har ju en effekt. Och vi vill få kvinnor att försöka tänka lite tidigare på ”hur viktigt är det för mig att få barn?”. Och ”hur många barn vill jag ha?”.

Och sedan försöka tänka om det till i ålder, det vill säga – när behöver jag börja fundera på att få barn för att det ska vara rimligt att få det som jag önskar.

Efter 35 blir det svårare att få barn

För även om man kan få barn efter 34–35 också så är det någonstans efter det som det både kan bli svårare att bli gravid och risken för missfall ökar i större utsträckning.

Ju äldre man blir desto längre tid kan man behöva för att bli gravid, och när vi närmar oss 40 finns det inte finns lika många ägg kvar som är av bra kvalitet.

– Det betyder ju inte att det är kört sen bara för att man blir 34, men om man har tänkt sig en stor familj, och man väntar något år till, då kanske det börjar bli lite snärjigt att få tre-fyra barn, säger Emma Karling Widsell.

Annons

– Så kanske det tar lite tid, det gick inte så fort att bli gravid som man hade hoppats eller så har man otur och får ett eller två missfall under resans gång, fyller Carolina Tristen i.

Fertilitetsläkaren: "De allra flesta får barn"

Det finns förstås många olika anledningar till att man väntar med att skaffa barn. Man vill kanske vänta tills man har en mer stabil tillvaro när det gäller livspartner, boende, karriär, ekonomi och så vidare. Eller så har man många saker på sin bucket list som man vill bocka av innan man ger sig in i familjelivet.

Självklart ska man ta tid på sig att fatta stora beslut, men ett tips från de här kvinnorna är att fundera över hur man vill ha det – för att inte gå miste om något som man kommer på känns viktigt när det är för sent.

Men hur lång tid ska man då räkna med att det tar att få barn?

– De par som kan försöka hemma som är under 35 år då kommer den absoluta majoriteten få barn inom 4–5 år. De allra flesta får barn, säger Carolina Tristen.

Har man försökt i över ett år så kan det vara bra att kontrollera att allt står rätt till. Är man närmare 40 så rekommenderar Emma Karling Widsell att man söker hjälp tidigare.

6 saker som kan påverka din fertilitet

  • Ålder och äggkvalitet
  • Negativ stress
  • Sexuellt överförbara sjukdomar, som klamydia
  • Andra sjukdomar, till exempel endometrios
  • Livsstil
  • Vikt

Källa: Nyhetsmorgon

Foto: TT

Annons