En del av

Får jag äta sushi när jag är gravid? Här är svaret

01 jul, 2020 
https://image.motherhood.se/Lovisa_byline.jpg.jpg?imageId=538804&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=1318
Lovisa Svedlund
Som gravid finns det flera matrekommendationer att förhålla sig till. Sushi hör till en av de lite klurigare. Motherhood reder ut.
Annons

Får man äta sushi som gravid eller ska man undvika det helt? Den frågan ställer sig många sushiälskande gravida.

Svaret är att du kan äta sushi om du följer vissa riktlinjer.

Ämne i sushi

Det man ska akta sig för när man är gravid som kan finnas i sushi är bakterien listeria. Den här bakterien finns ibland i lokaler där man tillverkar livsmedel och när den börjat spridas är den svår att bli av med.

Sushi kan ibland innehålla skadliga nivåer av bakterien listeria – farliga för foster och gravida.

Ett ställe där bakterien trivs och sprider sig extra bra är i kylskåpet samt där bakterien inte har någon tillgång till syre, exempelvis i livsmedelsförpackningar packade med vakuumteknik.

I sushi och sashimi används ofta fisk som varit förpackad just på det här sättet.

Det måste inte vara skadligt att få i sig listeriabakterien om man bara får i sig litegrann. Däremot, om man äter något som legat vakuumförpackat i ett kylskåp under lång tid (vissa vakuumförpackade varor har ju just lång hållbarhetstid) kan det vara värre.

Annons

Då kan bakterien ha hunnit föröka sig till skadliga nivåer inuti förpackningen.

Gravid med listerios

Får människor i sig skadliga mängder av bakterien kan det orsaka att man får infektionen listerios. Är man ung och frisk blir man oftast inte sjuk av infektionen – men gravida hör till dem som är särskilt utsatta.

Hos gravida liknar symtomen de man får vid en influensa, och infektionen kan få spridning till fostret. Det här kan i värsta fall leda till att barnet blir allvarligt sjukt eller att man till och med får missfall.

Vilken sushi kan jag äta som gravid?

Enligt livsmedelsverket och 1177 behöver man som gravid inte undvika sushi helt, utan det man ska akta sig för är just sushi som legat förpackad i kyldisken i mataffären, eller som innehåller livsmedel som kan ha legat förpackade.

Väljer man att köpa sushi som ligger förpackad i kyldisken, ska man vara extra noga med bäst-före-datumet. Man ska alltid välja mat som förpackats nyligen.

Gravid person som håller händerna på magen.
Bakterien listeria kan i för stora mängder bli skadlig för ett foster.

Sushin i kyldisken kan dock innehålla fisk och andra ingredienser som närmar sig sitt utgångsdatum. Är man inte helt säker på att alla ingredienser i den här sushin var nyförpackade när de lades ihop till sushibitar, ska man därför undvika att äta sushi helt.

Annons

Vill du laga sushi eller sashimi hemma ska du använda fisk som i högst några dagar legat i sin förpackning, titta på förpackningsdatumet.

Kan jag äta sushi på restaurang när jag är gravid?

När det inte handlar om sushi som ligger förpackad i en kyldisk, utan sådan som serveras färsk på restaurang gäller lite andra regler.

Enligt livsmedelsverket använder restauranger färsk fisk till sushi och råvaror som hanterats på ett sådant sätt gör att bakterien inte hunnit växa till sig.

Källor: Livsmedelsverket, 1177

Bilder: Unslpash, TT

Annons