Fetma hos mamman gör att fostrets hjärtfel missas

Gravid kvinna ultraljud

50

Fler än 6 av 10 allvarliga hjärtfel hos foster upptäcks inte vid ultraljudsundersökningarna. En orsak till att missbildningarna inte syns är fetma hos den blivande mamman, enligt ny forskning.

Varje år föds ungefär 2000 barn i Sverige med allvarliga missbildningar, varav hälften är hjärtfel, enligt en studie från Linköpings universitet. Barnen som föds med hjärtfel måste ibland opereras direkt eller få akut medicinsk behandling. Om missbildningarna upptäcks redan under graviditeten kan man därför planera att barnen får födas på något av de sjukhus som har barnhjärtkirurgi, men i dag missas många av missbildningarna vid ultraljudsundersökningarna.

En av anledningarna till att felen inte upptäcks i tid är fetma hos mamman, enligt Eric Hildebrand, överläkare på kvinnokliniken vid Universitetssjukhuset och doktorand i obstetrik och gynekologi vid Linköpings universitet.

– Underhudsfettet gör att bilden blir sämre och då har vi svårare att se missbildningar, berättar han.

Mer än var tionde mamma i riskzonen

Som fetma räknas BMI över 30 – vilket 13% av de blivande mammorna i Sverige har. Statistik visar att fetma i sig också ger en lite högre risk för ryggmärgsbrott. Forskare har också sett ett visst samband mellan fetma hos mamman och Downs syndrom hos barnet.

Forskarna menar nu att fosterdiagnostiken måste bli säkrare, så att hjärtfel och andra missbildningar kan upptäckas i tid.

– Metoderna för att upptäcka hjärtfel måste bli bättre. En väg är bland annat att ge barnmorskor påbyggnadsutbildning och träning i att tolka hjärtbilder, säger Eric Hildebrand.

Foto: TT