En del av

Lugn och avstressad - här är fördelarna med gravidyoga

14 jan, 2021 
Johanna Bengtsson
Gravidyoga
Att utöva yoga under graviditeten har visat sig ha mängder av fördelar - både för dig och barnet. Bättre sömn och mindre illamående, för att nämna några.
Annons
8 HÄRLIGA SPA STRAX UTANFÖR STOCKHOLMBrand logo
8 HÄRLIGA SPA STRAX UTANFÖR STOCKHOLM

Att träna under graviditeten har många fördelar, men att springa eller lyfta tunga vikter kan kännas motvilligt för många med gravidbesvär. I vissa fall är det direkt olämpligt att utföra viss typ av träning under graviditeten, som till exempel kampsport, utförsåkning och ridning.

Däremot talar flera studier för att gravidyoga är en ypperlig aktivitet att ägna sig åt. Under graviditeten händer mycket i kroppen och det är en perfekt tid för att vända blicken inåt och lära sig att lyssna till sin kropp.

Om du är en erfaren yogautövare har du ofta utvecklat en kroppskännedom och kan känna av dagsform och veta var gränsen går. Om du däremot är nybörjare inom yoga rekommenderas du att utgå helt från gravidyogan för att inte riskera att överbelasta kroppen under graviditeten.

Kvinna gör gravidyoga
Gravidyogan tränar både det fysiska och mentala - två bitar som är viktiga både under och efter graviditeten.

Vad innebär gravidyoga?

Gravidyogan är indelad i tre olika delar: fysisk rörelse, meditation samt andningsövningar. Alltså precis som vanlig yoga, men med större fokus på just andningen. Gravidyogan fokuserar även på att stärka benen, lindra ryggsmärtor, att sakta ner pulsen och sänka blodtrycket. Allt för att stresshormoner som adrenalin och kortisol ska minska.

Annons

Helena Ihre är barnmorska och yogalärare i gravidyoga på BB Stockholm. Såhär skriver hon på sjukhusets hemsida.

– Yogans andningsträning ger dig verktyg att hantera smärtan när du föder och uthållighetsövningarna ger ökad tillit till din egen förmåga och inneboende kraft. Det absolut bästa med gravidyoga är att vi vet att det är bra för dig som väntar barn. Flera internationella studier påvisar gravidyogans goda effekter: bra mot illamåendet, lägre blodtryck, ökat välbefinnande, mindre upplevelse av stress och mindre besvär av ryggont.

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

Flera fördelar med gravidyoga

Helena Ihre listar ytterligare ett antal positiva fördelar med gravidyoga:

  • Bättre sömn
  • Bättre kroppskontroll
  • Bättre syresättning i kroppen samt bättre cirkulation till och från moderkakan
  • Minskad utsöndring av stresshormoner
  • Större psykiskt välmående samt högre grad av optimism
  • Positiva effekter på fostret innebär större uthållighet under förlossningen och stabilare hjärtljud
  • Minskar risken för instrumentella interventioner under förlossningen, färre kejsarsnitt samt kortare öppningsskede

Gravidyoga minskar förlossningsdepression

Det finns som sagt mängder av studier som påvisat gravidyogans fysiska effekter på både mamma och barn. Men även de psykiska effekterna av yogans lugn har visat sig stämma. I en studie från University of Miami jämförde fyra forskare effekten av gravidyoga gentemot effekten av samtalsterapi vid diagnosen depression, både före och efter förlossningen.

92 kvinnor som diagnostiserats med depression i samband med sin graviditet delades upp i två grupper. En grupp utförde gravidyoga en gång i veckan i tolv veckor och en grupp fick samtalsterapi. I slutet av studien visade yoga-gruppen mindre depression, ångest, ilska, rygg- och benvärk jämfört med den sociala stödgruppen som fått samtalsterapi.

Foto: TT Källa: Yogobe, BB Stockholm

Annons