Förlossningsexperten: Här är mina tre bästa tips till partnern

bebis i armarna på barnmorska

Som partner till någon som ska föda barn kan det vara klurigt att veta hur man kan vara bästa möjliga stöd till personen som föder. Vi lät en förlossningsexpert ge oss sina bästa råd till dig som står bredvid under en förlossning.

Ska man småprata, hålla sig undan eller erbjuda massage? Som par har man i många fall diskuterat mycket hur man vill att ens samspel ska se ut under förlossningen.

Men det kan ändå vara svårt att veta hur det blir, när man till sist befinner sig där i förlossningsrummet och det är dags att genomgå något så stort tillsammans.

Lotta Höckert är förlossningsexpert. Hon jobbar som undersköterska på förlossningen på Huddinge sjukhus och erbjuder en privat tjänst till föräldrar där hon träffar dem och ger förlossningsförberedande stöd.

– Enligt min erfarenhet kan partner till kvinnan som ska föda känna ganska stor press på sig idag. Man förväntas och vill vara ett stöd men så vet man kanske inte alls vad man ska göra för att vara det stödet.

Förlossning: 3 bra tips till partnern

En bra sak är såklart att prata igenom ordentligt hur man vill att ens samspel ska fungera när man är i förlossningsrummet, enligt Lotta Höckert. Det kan också vara bra att inte bara kvinnan som ska föda får ventilera och prata om sina rädslor och orosmoment inför förlossningen – även partnern kan ha sådana känslor som han eller hon behöver få diskutera.

Och när det är dags för förlossning finns det några universella saker som man som partner gärna får tänka på, menar Lotta Höckert.

Här är hennes tre bästa tips till dig som sitter bredvid i förlossningsrummet .

1. Fråga personalen

Fråga om du undrar något och be personalen berätta om allt de gör, istället för att tolka situationer själv.

2. Då ska du inte ställa frågor

Precis i slutet, vid krystfasen, ställ inga frågor till kvinnan som föder. Erbjud dricka eller en kall handduk i pannan. Men fråga ingenting, för det distraherar henne om hon måste ta ett beslut och förmedla det.

3. Återhämta dig

Tänk på att själv sitta ner, äta och dricka så att du också orkar med. Personalen jobbar runt dig. Så sitt nära din partner, du får veta om du ska flytta dig.

Foto: Unsplash