Forskare: Socker lika farligt för fostret som rökning

Socker kan skada fostret.
1:37

Efter reklamen: 5 enkla tips för att ge barn bra matvanor

(1:37)

Slå på ljud

Fler dåliga nyheter för sockerindustrin. Och för alla gravida med söt-cravings…

Om du ser en gravid kvinna sitta och ta ett bloss på en uteservering är du nog inte ensam om att höja på ögonbrynen. Men hur många bryr sig om hon dricker en läsk?

Jämförelsen kan låta överdriven, men enligt forskare kan sockerkonsumtion skada fostret mer än man tidigare trott i den senare utvecklingen. Precis som passiv rökning kan skada omgivningen kan “passivt socker” påverka barnets omsättning och öka risken för fetma i framtiden.

Dubbelt så stor risk att bli sjukligt överviktiga

Förutom att barnet får i sig socker via mammans blod, så fortsätter sockerflödet senare genom bröstmjölken och vidare upp i åldrarna med vällingen (som ofta innehåller tillsatt socker) och juice.

En amerikansk studie gjord av US Centers for Disease Control and Prevention följde 1189 småbarn i över sex år. Man kunde då se att de barn som fått sockerrika drycker tre gånger i veckan från 10-12 månaders ålder löpte dubbelt så stor risk att bli sjukligt överviktiga.

Sötningsmedel och fruktos är sockertyper som blivit alltmer populära de senaste åren, och som är stora bovar i dramat. Bland annat visar en studie från University of Oklahoma Health Sciences Center att fruktos är den enda sockertypen i bröstmjölk som kan kopplas till fetma hos småbarn.

Och vad sötningsmedel anbelangar – en kanadensisk studie på över 3000 kvinnor visade att de som drack lightläsk under graviditeten fördubblade barnets risk att bli överviktigt.

Det ”passiva sockret” bör uppmärksammas

Michael Goran, professor i preventiv medicin och pediatrik, och Emily Ventura, författare och nutritionist, skriver i en debattartikel i australiska The Age att passiv rökning har fått stor uppmärksamhet sedan det blev en känd hälsofara – nu tycker de att det är dags att det “passiva sockret” får samma uppmärksamhet.

Fostret bestämmer trots allt inte själv att det ska få i sig socker, inte heller den ammande bebisen eller barnet som får en flaska välling. När barnet blir så pass gammalt att det själv kan bestämma vad det ska äta och göra informerade val är det ofta försent, skadan är redan skedd.

Vilken mängd socker det handlar om nämner dock inte forskarna.

Källa: The Age, Washington Post

Foto: Thinkstock

Mer läsning för dig
Allergivänligt fika? 3 recept helt utan mjölk, ägg och nötter
Laga mat med barn – 7 hjälpande tips i köket