Ny studie: Även små mängder alkohol kan skada fostret

gravid med vinglas
0:57

Efter reklamen: 4 TIDIGA TECKEN PÅ ATT DU ÄR GRAVID

(0:57)

Jenny Rangmar, fil. dr i psykologi, har tillsammans med barnläkaren Ihsan Sarman skrivit boken Medfödda alkoholskador hos barn med vilken hon hoppas nå ut med ny kunskap om hur även små mängder alkohol kan påverka fostrets utveckling.

Skadorna påminner om adhd

Problemen som uppstår hos barn som utsatts för alkohol under graviditeten yttrar sig vanligtvis när barnet hunnit bli ett par år. De är inte helt olika klassiska adhd-symtom. För precis som barn med adhd-diagnos kan de här barnen få svårt att sitta stilla, få svårt med tal och språk samt sociala samspel. Den medicinska diagnosen för barn med medfödda alkoholskador har benämningen FAS. Barn som diagnostiseras med FAS har fått sin diagnos baserad på fysiska avvikelser som att de är små till vikt och längd och har små huvuden.

Alkoholen påverkar även utvecklingen av fostrets hjärna, berättar Jenny Rangmar i Malou efter 10. Tyvärr kan inte forskningen säga på individnivå om man som gravid skulle kunna dricka lite grand.

– Man brukar säga att alkohol är ett fosterskadande ämne. Det allra säkraste är att därför att helt låta bli att dricka under graviditeten, säger Jenny Rangmar i Malou efter 10.

Druckit alkohol i början av graviditeten

En av de vanligaste frågorna som Jenny Rangmar får kommer från kvinnor som druckit alkohol innan de visste om att de var gravida och deras oro kring hur det påverkat barnet.

– Det viktigaste är alltid att sluta dricka. Kroppen har visserligen en förmåga att reparera men har man möjlighet att i förväg, redan när man planerar att bli gravid, sluta dricka bör man göra det, säger Jenny Rangmar.

I inslaget pratar man även om att gravida ibland upplever en otydlighet kring alkohol. Ämnet är känsligt och stigmatiserat och även inom mödravården får gravida ofta lugnande besked om de druckit alkohol av misstag i början av graviditeten. Jenny Rangmar förstår att man inte vill oroa i onödan, men menar att det skulle vara bättre säga som det är, nämligen att alkohol under graviditeten kan vara skadligt.

Råd till gravida

  • Drick inte alls under graviditeten
  • Druckit i tidiga graviditet – sluta direkt vid gravidbeskedet
  • Vid oro prata med din barnmorska
  • Alkoholberoende kvinnor – sök stöd

Boken Medfödda alkoholskador hos barn kommer finans på mödravårdscentraler och barnavårdscentraler över hela landet.

Källa: TV 4: Malou Efter 10
Bild: TT

Mer läsning för dig
Gravid under corona: Det här gäller för partnern på förlossningen
Allt du vill veta inför första mötet med barnmorskan - så går det till
Samsova eller inte? Då är det okej att sova tillsammans med sin bebis