En del av

Gravid och sugen på julbordet? Här är julmaten du kan äta som gravid

10 dec, 2017 
AvRebecca Wictor
gravid kvinna julmat
Är du gravid under julen och undrar vad du kan äta på julbordet? Det mesta faktiskt! Vi listar vilken av julmaten du kan äta som gravid och vilken mat du ska anpassa eller undvika.
Annons
Här är julmaten du kan äta som gravidBrand logo
Här är julmaten du kan äta som gravid

Det är inte alltid lätt att hålla reda på alla kostråd som gäller under en graviditet. Nu är julbordens tid här och kanske är du osäker på vad du kan äta utan att det påverkar din bebis?

Vilken julmat kan jag äta som gravid?

Var lugn, mycket av maten det fritt fram att njuta av. Till exempel detta:

1. Kål i alla dess slag

Brysselkål, rödkål och grönkål – alla supernyttiga tillbehör på julbordet. Packade med fibrer, viktiga mineraler och vitaminer. Tillagas ofta tillsammans med citrusfrukter, som också är nyttiga c-vitaminbomber.

2. Sill och lax

D- vitamin är extra viktigt att få i sig från kosten under vinterhalvåret. Därför är sill- och laxrätterna på julbordet riktigt bra för dig att äta då de även innehåller nyttiga fetter. Se bara till att fisken du äter är nyrökt eller nygravad (hemgravad funkar också bra) då vakuumförpackad kan innehålla skadliga halter av bakterien listeria om de har förvarats i kyl längre än en vecka.

Annons

3. Nötter

Ett bra julgodis som är packat med nyttiga, fleromättade fetter. Bara att knapra på i alla olika smaker och former.

Julmat som gravid – Vad ska jag tänka på?

Några av julens klassiska maträtter bör du ändå vara lite uppmärksam kring. Men med lite omsorg så går det att äta även dem.

Här berättar vi mer om rätterna där du behöver vara extra uppmärksam.

1. Charkprodukter

Det gäller dock främst de som levereras skivade från tillverkare som kan innehålla skadliga halter av bakterien listeria – om de har förvarats i kylen längre än en vecka. Om de skurits upp från hel bit precis innan servering går de däremot bra att äta. Alltså: Köp det direkt från charkdisken istället.

2. Torkat kött

Genom att frysa in produkter som parmaskinka och salami i tre dygn innan du äter den tar du död eventuella parasiter (toxoplasma) och kan äta det obehindrat.

3. Sill istället för strömming

Strömming i olika slag är populärt på julbordet, men när den kommer från Östersjön och Bottniska viken innehåller den höga halter dioxin och PCB. Så satsa på sill istället och du sitter säkert.

Annons

4. Ostbrickan

Det finns några ostar du bör undvika. Halvmjuka och mjuka mögel- och kittostar gjorda på både opastöriserad och pastöriserad mjölk kan i sällsynta fall innehålla skadliga halter av bakterien listeria. MEN hårdostar som man kan hyvla gjorda av opastöriserad eller pastöriserad mjölk går däremot bra att äta. Det gäller även färskost. All ost som har hettats upp, i till exempel gratäng eller sås, är också säkert att äta. Om du gillar mögelost kan du därför smälta och koka upp den med lite grädde för att sedan kyla – då har du en mjukost med god smak som är helt okej att äta.

Källa: Livsmedelsverket

Foto: TT

Annons