En del av

Gravid? 5 kemikalier som du bör undvika enligt experten

02 jan, 2017 
Bella Beiron
Gravid kvinna ligger i säng
Kemikalier finns överallt – och vi påverkas mer än vad vi tror! Här är expertens bästa tips på hur man undviker dem i vardagen!
Annons
6 kluriga gravidord du vill veta svaret påBrand logo
6 kluriga gravidord du vill veta svaret på

Som gravid är det viktigt att veta vilken mat man får äta och vilken fisk, ost och vilket kött man ska undvika. Men det är inte bara råvarorna som är viktiga, utan även hur du använder dig av plast, vilka krämer du smörjer dig med och vilka kläder du köper till din bebis. Barnet i magen håller på att utveckla viktiga funktioner som hormonsystem och hjärnan vilket innebär att de också är mycket känsligare än oss vuxna för skadliga kemiska ämnen.

Här har vi samlat Jenny Elfvings, miljökemist och expertrådgivare på Intersolia, tips på hur du undviker farliga kemikalier i vardagen!

Välj rätt matlåda

Undvik att förvara och mikra din mat i plastlådor. När plast blir varmt kan det avge gifter som kan vara både hormonstörande och allergiframkallande.

Annons

En av de farliga kemikalierna heter ftalat och tillsätts för att bibehålla plastens kvalitet, även bisfenol kan förekomma i plastförpackningar. Det handlar om små mängder, men använder man många plastprodukter dagligen kan det i längden bli skadligt eftersom gifterna i plasten är väldigt lika våra egna hormoner och kan störa vårt hormonsystem.

Därför bör man ersätta den mesta plasten i hemmet mot glas, trä eller metall – till exempel glasmatlåda. Alla plaster innehåller inte skadliga ämnen men för att slippa ha koll på alla detaljer är det lättare att undvika plast.

gravid kvinna äter frukost

Välj kräm med omsorg

Eftersom våra kroppar absorberar fukt måste man tänka efter innan man köper hudkräm, schampo eller concealer. Vissa av dem kan nämligen vara hormonstörande för oss människor, exempelvis krämer som innehåller bakteriedödande ämnen – parabener.

Annons

Därför ska man undvika parabener helt och hållet. Så välj miljömärkta produkter, läs innehållsförteckningen eller leta efter märken som det står “parabenfria” på.

gravid kvinna smörjer ett hjärta på magen

Köp begagnade bebiskläder

Visst kan det vara lockande att köpa nya gulliga bebisplagg i butik. Men nya plagg kan innehålla flera skadliga ämnen, både silverjoner, små metalliska partiklar, formaldehyd eller färgämnen och även plastiga tryck på kläderna bör undvikas. Silverjoner är giftiga för miljön och formaldehyden är allergi- och cancerframkallande. Det går att tvätta bort metallerna ur ett plagg, men det sägs ta mer än tio omgångar i tvättmaskinen och då tvättar man bara ut dem i naturen där de gör stor skada. Även formaldehyden och färgöverskott tvättas ur – tvätta alltid nya kläder innan användning.

Det bästa är därför att antingen köpa secondhand, eller låta bebisen ärva sina syskons kläder.

barnkläder

Var petig med maten

Det är okej att vara petig med vad man stoppar i munnen – speciellt när man är gravid! Allt man äter kommer bebisen också att ta del av. Därför ska man prioritera närproducerat, lokala matvaror, svenskodlat och svenskt kött. Köpa ekologiskt och miljömärkt.

Annons

Köttet innehåller olika mängder antibiotika beroende på vilket land det kommer ifrån. Sverige har stränga regler för sin köttindustri, därav vet man att det man äter är bra kött. Samma sak gäller grönsaker och frukter.

protein fisk ägg och kött

Stek maten säkert

Lägger man ner pengar på bra, hälsosam mat bör man se till att själva tillagningen också förblir giftfri. För att lyckas med det kan man byta ut alla teflonpannor mot gjutjärns- och stekpannor i metall.

Teflonet i pannan är en plast. Steker man på hög värme kan plasten utsöndra giftiga ämnen som är hormonstörande. Hårt stekt kött, tex bacon, kan även bilda cancerframkallande ämnen. Extra farligt blir det om teflonhöljet är repat.

Foto: TT

Annons