Från vilken vecka börjar gravidmagen att växa och synas?

Gravid kvinna
1:31

Efter reklamen: 6 kluriga gravidord du vill veta svaret på

(1:31)

Att vara gravid är en enda lång väntan. Eller snarare flera steg av väntan. Först de långa dagarna innan man ta ett graviditetstest. För att inte tala om minutrarna efter man kissat på stickan och väntar på de blå streckens vaga konturer. Efter beskedet, ja, då ska det helst gå ett par veckor innan man ”kommer ut” inför vänner, släkt och kollegor som gravid.

Men det vi längtar och väntar på allra mest, förutom att få träffa bebisen såklart, är kanske att få stoltsera med en begynnande bula på magen.

Gravid: När börjar magen växa?

Som med det mesta är det väldigt individuellt. Hur snabbt gravidmagen växer beror på mammans kroppsform och om hon svullnar upp tidigt. Det vanligaste är att gravidmagen blir synlig någonstans från vecka 14 när livmodern börjar tränga sig upp ur bäckenet och ta plats i magen. Sedan finns det gravida som får vänta till efter vecka 20 eller senare innan magen börjar puta fram. En del kvinnor får inte den typiska bulan alls under sin graviditet.

Större gravidmage andra graviditeten

Vid andra och kommande graviditeter syns magen ofta tidigare. Kanske redan runt vecka 11 till 12. Det beror på att muskulaturen en gång tänjts ut och snabbare ger vika för den växande magen.

Ingen gravidmage: kan väcka oro

Att graviditeten inte syns kan väcka oro hos den gravida. Inte sällan är det omgivningens kommentarer som är svårast att tackla. Precis som det är jobbigt att i vecka 20 få höra ”nu är det dags närsomhelst va” är det inte kul att få kommentaren ”men oj, du som är så liten” i vecka 39.

Om man känner sig orolig kan man alltid rådfråga sköterskan på MVC. En hjälpsam grundregel är att inte jämföra sig med andra gravida. Alla gravidmagar växer i olika takt och har sin alldeles unika form.

Foto: TT

Mer läsning för dig
Här den bästa åldern att skaffa barn på egen hand
11 kvinnor om vad de gjorde när förlossningen startade
Louise förlöste sin systerson i hallen