En del av

Gravid på sommaren? 10 överlevnadshacks som tar dig igenom värmen!

11 jun, 2021 
Sanna Bergling
gravid sommar tips
Att vara gravid på sommaren kan vara underbart eller riktigt, riktigt jobbigt. Här har vi samlat 10 tips till hur sommarmånaderna kan bli lite enklare.
Annons
Meghan Markle - 10 gravid-looks att inspireras avBrand logo
Meghan Markle - 10 gravid-looks att inspireras av

Kroppen känns varm dygnet runt, benen svullnar upp (hallå fötterna, var är ni?) och en hud som är extra känslig för solen. Att vara gravid och ha en växande mage är underbart på många sätt, men under årets varmaste månader kan det ibland kännas jobbigt.

Men det finns några saker du själv kan göra för att må lite bättre – kolla här!

1. Svalka dig på stranden...

Det kan kännas underbart att bada när vattnet gör dig både tyngdlös och sval. Ta gärna med ett parasoll eller välj en skuggig plats att vila på efter simturen. Obs, om ditt vatten har gått ska du inte bada!

2. ... Eller i en pool på balkongen

Att åka till stranden kanske inte alls känns lockande. Då kan en vattenfylld liten uppblåsbar pool på balkongen eller i trädgården vara guld värd. Där i kan du slappna av, läsa en bok, lyssna på en podcast eller bara vila. Och blir vattnet för varmt kyler en påse is snabbt ner temperaturen.

Annons

3. Ta hand om svullnaden

När du är gravid ökar blodvolymen i kroppen och fötter, händer och ben kan bli svullna. När det är varmt eller hög luftfuktighet bli svullnaden ofta värre och det kan vara skönt att stanna inomhus med en bra fläkt under de varmaste soltimmarna. Att röra på kroppen, dricka mycket vatten och kissa ofta hjälper också svullnaden att lugna sig något.

Gravid kvinna yogar inomhus
Ett lugnt, skönt yogapass är toppen för både kropp och knopp.

4. Sov svalt och mörkt

Det kan vara svårt att sova skönt som gravid, speciellt i värmen. Med ett öppet fönster eller en fläkt, bra mörkläggningsgardiner, lakan utan täcke i och ett kyllinnement på huden går det förhoppningsvis lättare att sova.

5. Ta hand om fötterna

Våra älskade fötter får jobba hårt under en graviditeter. Ett kallt fotbad lugnar ner svullna och varma fötter. Om du kan och vill är det också lyxigt skönt att unna sig en fotbehandling när du är gravid och inte själv når ner till fötterna. Om dina fötter är mycket svullna kan det hjälpa att använda skor som är någon storlek för stora.

Annons

6. Smörj in huden ofta

Under graviditeten töjs huden ut och hormonerna i kroppen förändras vilket kan leda till att huden kliar. Genom att smörja in huden ofta med fuktighetsbevarande kräm kan klådan lindras. På sommaren när vi badar och svettas mycket är det extra viktigt att smörja in huden efter att den varit blöt.

Kvinna smörjer sin gravidmage
Tips! Passa på att ge magen extra massage.

7. Välj tunna kläder...

Äntligen slipper vi varma jackor, halsdukar och tjocka kläder. Nu är tiden för tunna plagg här! Håll dig sval i tunna och stora klänningar, skjortor eller annat som du tycker är skönt. Dessutom är täckande kläder det bästa skyddet mot solen, win-win alltså. Om låren skaver mot varandra är cykelbyxor en räddare!

8. ... Och framförallt tunna stödstrumpor

Stödstrumpan är en god vän under graviditeten. Den hjälper cirkulationen i benen och ger ett jämnt tryck. Stödstrumpan lindrar ofta svullna ben och minskar även risk för åderbråck. Välj en strumpa i nylon som är tunna och sköna varmare dagar.

9. Ät kalla och goda saker

Ät det som du tycker är gott och mår bra av. Att äta kalla saker är skönt i värmen. Glass, fryst smoothie, fryst frukt eller banan med jordnötssmör på är goda mellanmål en sommardag.

10. Skydda huden ordentligt

Under en graviditet ökar mängden östrogen i kroppen vilket gör huden extra känslig för sol och nya pigmentfläckar kan bildas. Skydda huden med solkräm, solhatt och kläder för att undvika pigmentfläckar och att du bränner dig.

Foto: TT

Annons