Gravida Emma Roberts om läkarens besked efter åren med endometrios

Gravida skådespelerskan Emma Roberts
Stjärnornas gravidavslöjanden vi minns
Slå på ljud

Gravida skådespelaren Emma Roberts har drömt om att bli mamma under hela sitt liv, men eftersom hon lider av endometrios var det ingen lätt match för henne att bli gravid.

Men nu förväntas Emma Roberts och hennes pojkvän Garrett Hedlund bli föräldrar till en liten kille nästa år. I en ny intervju med Cosmopolitan berättar den nu gravida skådespelaren som sin resa till att bli mamma.

– Ända sedan jag var liten så har jag velat ha en bebis, och jag brukade alltid tjata på min mamma att skaffa en till bebis. Den dagen min lillasyster kom hem från BB ville jag inget annat än att hålla henne, klä på henne och leka med henne.

Emma Roberts tänkte att hon skulle bli en ung mamma.

– När jag var 16 år gammal, tänkte jag alltid att jag skulle vara gift och ha barn när jag var 24 år, säger hon och fortsätter:

– Och sen när jag var 24 tänkte jag tillbaka på tiden som sextonåring och bara, hur skulle jag kunna vara gift och ha barn nu? När jag jobbar så mycket med skådespeleriet, och alla resor i jobbet – det är inte alltid gynnande att slå sig till ro på det traditionella sättet.

Emma Roberts bytte till en kvinnlig läkare och fick svar

Emma Roberts led av kraftig mensvärk som ung, och efter ett smart drag där hon bytte doktor förstod man att det inte bara rörde sig om en kraftig värk.

– Jag fick reda på att jag lidit av endometrios. Eftersom jag alltid haft så otroligt ont, så pass att jag ofta tvingats sjukskriva mig från skolan och möten, gick jag till läkaren. Men den manliga läkaren kollade inte upp det. Jag kände att jag ville byta till en kvinnlig läkare och det var i efterhand det absolut bästa beslutet.

Emma Roberts berättar att hon inte vågade stå fast vid sin känsla eftersom hon var rädd att den manliga läkaren skulle tycka att hon var dramatisk. Så hon bytte läkare.

– Men då hade det redan påverkat min fertilitet, förklarade den nya läkaren alltså. Och hon tipsade mig om att frysa in mina ägg. Om jag ska vara helt ärlig, så var jag fullkomligt livrädd. Bara tanken av att gå igenom allt det där, och att jag kanske inte skulle kunna få barn, förklarar hon.

Emma Roberts kunde pusta ut: ”Jag hade inte gjort något fel”

När stormen lagt sig och det passerat lite tid, så valde Emma Roberts till slut att berätta för andra om sin sjukdom, vilket ledde till att hon inte kände sig lika ensam.

– När jag fick reda på att jag har svårare att bli gravid, blev jag ganska bedövad. Det kändes så permanent, och konstigt nog kände jag att jag hade gjort något fel. Men jag började öppna mig för andra kvinnor, och plötsligt kom det en ny värld av samtal om endometrios, infertilitet, missfall, rädsla för att få barn. Jag var så tacksam över att jag inte var ensam om detta. Jag hade inte gjort någonting ”fel” trots allt.

”Den enda planen är att inte ha någon plan”

Hon fortsätter:

– Det låter kanske töntigt, men när jag slutade tänka på det blev jag gravid. Men även då ville jag inte få upp mina förhoppningar. Saker kan gå fel när du är gravid. Det är något du inte ser på Instagram. Så jag höll det för mig själv, min familj och min partner och ville inte göra stora planer om det inte skulle fungera. Denna graviditet fick mig att inse att den enda planen du kan ha är att inte ha någon plan.

Vad är endometrios?

Endometrios innebär att vävnad som liknar livmoderslemhinnan växer utanför livmodern. Ungefär var tionde person som har mens har sjukdomen, enligt Vårdguiden. Ett vanligt symtom är att ha mycket ont i samband med mens, och ett annat vanligt symptom är att man har svårt att få till en graviditet.

Foto: TT, Instagram

Mer läsning för dig
Cissi Forss har fått sitt andra barn – visar upp nyfödda dottern
8 kända kvinnor som pratat öppet om kroppen efter förlossningen

Utvald läsning