En del av

Graviddepression vanligare än du tror – 7 tecken

19 jul, 2018 
AvMalin Ny
Att hamna i en depression under graviditeten är vanligt och många lider i det tysta. Är du drabbad? Här är sju vanliga tecken på att du har drabbats av graviddepression.
Annons

Att vara deprimerad under sin graviditet – det vill säga att hamna i en graviddepression – är vanligare än många tror. Av alla gravida kvinnor drabbas ungefär 5-10 procent, och det är många som lider i det tysta. För trots att det är så pass vanligt är det få som vill prata om att man mår dåligt.

Ofta upplever man att det finns förväntningar, både från sig själv och från sin omgivning, att man borde vara lycklig under graviditeten. För den som är utsatt kan det också vara svårt att veta vad som är vanliga graviditetssymptom och vad som är symptom på en graviddepression. Att inte söka vård, trots att det innebär ett stort lidande, är därför vanligt.

Lider du av graviddepression? 7 vanliga tecken

1. Du känner dig nedstämd under en längre period

Nedstämda känner vi oss alla då och då, och det är egentligen inget konstigt med det. Om nedstämdheten däremot präglar ditt liv och hindrar dig i din vardag är det något mer än att bara ha en dålig dag eller en usel vecka. Om du känner dig nedstämd och orkeslös varje dag under mer än två veckor kan det vara ett tecken på att du är deprimerad.

Annons

2. Du har svårt att ta initiativ

Vardagen kan kännas omöjlig och du har svårt att ta initiativ.

3. Du har svårt att koncentrera dig

Du känner dig trött, utan energi och har svårt att koncentrera dig.

4. Du har sömnstörningar

Du har problem med sömnen och känner dig väldigt trött.

5. Du känner oro och ångest

Humöret växlar och du känner ofta ångest, stark oro eller panik.

6. Du känner ett minskat känslomässigt engagemang

Du känner dig likgiltig och är inte lika känslomässigt engagerad som du brukar vara.

7. Du känner skuldkänslor och hopplöshet

Du har ofta obefogade och återkommande, starka skuldkänslor och känner hopplöshet och hjälplöshet.

Misstänker du att du har drabbats av graviddepression? Det bästa sättet att få reda på om du är deprimerad är att vända dig till vården för bedömning, exempelvis via Magdalena-studien eller direkt till din mödravårdscentral eller husläkare.

Källa: Magdalenastudien, 1177.se Foto: IBL

Annons