En del av

Gravidhjärna är verkligt – så här påverkar den dig!

16 jan, 2018 
AvHanna Carlsson
Gravid kvinna i fönster
Svullna fötter, udda cravings och ett minne som en guldfisk? Nu har forskarna hittat nya bevis på hur dina hjärna faktiskt påverkas av en graviditet.
Annons

Gravidhjärna är något som många kvinnor upplever när de väntar barn och nu har forskare en mycket tydligare uppfattning om vad som egentligen händer med hjärnan under en graviditet. Forskare från Deakin University har tittat på resultat från 20 existerande studier om graviditet och hjärnan, vilket är den första studien i sitt slag som undersöker den kognitiva funktionen i hjärnan.

Resultatet? Jämfört med icke-gravida presterade kvinnor som väntar barn sämre på uppgifter som handlade om uppmärksamhet, att komma ihåg saker och att fatta beslut. Forskare fann även att gravidhjärnan skiljer sig under de olika stadierna av graviditeten. Under den senare delen av graviditeten fungerade hjärnan som sämst.

Gravidhjärna kan bero på hormonförändringar

Men medan kvinnor inte var i sitt esse på vissa områden under graviditeten så presterade de fortfarande bra i vardagslivet med små undantag som bara kunde märkas av de närmast omkring dem. Misstagen handlade då snarare om att glömma av att boka en tandläkartid än att underprestera på jobbet.

Annons

Sascha Davies, som är en av initiativtagarna till studien, säger att det fortfarande är långt kvar innan man kan se exakt vad som händer i hjärnan under en graviditet och hur länge det sitter i efter förlossningen. Hon pekar på att gravidhjärna faktiskt kan kan vara ett anpassningsfenomen från hjärnan att hjälpa kvinnor förbereda sig inför den nya mammarollen.

Gravidhjärnan kan bero på något så enkelt som hormonförändringar eller sömnbrist. För vem kan egentligen koncentrera sig när en liten människa insisterar på att sparka sönder ens vitala organ?

Källa: Metro

Annons