En del av

Josefin Dahlberg om förlossningsskadan 4 veckor efter dotterns födsel

04 jan, 2021 
AvElin Jonsson
Josefin Dahlberg och Mio
Under hela graviditeten var livet frid och fröjd för Josefin Dahlberg som idag är lycklig mamma till lilla Mio som hon har tillsammans med Josef Fares. Men tiden efter förlossningen var tuff eftersom hon drabbades av en förlossningsskada som inte ville till att läka.
Annons
(MOTHERHOOD) 8 saker du kanske inte visste om Josefin DahlbergBrand logo
(MOTHERHOOD) 8 saker du kanske inte visste om Josefin Dahlberg

I mitten av oktober förra året kom Josefin Dahlberg och Josef Fares första barn till världen, en dotter med namnet Mio (som mamma Josefin och pappa Josef för övrigt kallar för Korven då hon är så varm och kramgo).

”Åtta dagar tidigt och allt galet fort men så himla bra. Så tacksam och lycklig! Mio vår Mio”, skrev annonserade Josefin Dahlberg på Instagram strax efter förlossningen.

Fick svåra smärtor i underlivet efter förlossningen

Och Josefin Dahlbergs förlossning gick minst sagt undan! Det tog knappt två och en halv timme från att vattnet gick till att dottern Mio var ute. Men för Josefin Dahlberg, var tiden efter förlossningen hemsk.

–Det absolut jobbigaste var de tre, fyra veckorna efter förlossningen, enligt mig. På grund av stygnen och allting, berättar hon i en Youtube-video och fortsätter förklara om sin förlossningsskada som ledde till att hon satt hemma på soffan i näst intill två veckor:

Annons

– För mig kom det som lite utav en chock, den här tiden efter förlossningen och jag tänker att om jag berättar om det här, så kanske någon annan kan känna igen sig i det man går igenom. Eller så att man bara kan bli lite förberedd på att det kan hända.

Fokus på förlossningen – inte tiden efter

Josefin Dahlberg förklarar att hon mådde väldigt bra under hela sin graviditet, och att förlossningen gick galant. Men under själva graviditeten fokuserade Josefin Dahlberg nästan enbart på förlossningen, och inte de som kan hända efter barnets födsel.

– Sen när vi kom hem så var det såklart ömt mellan benen, och jag hade svårt att sitta. Vilket jag ändå hade räknat med. Jag förstod ju att jag inte skulle må precis som mig själv dagarna efter förlossningen, säger hon samtidigt som hon förklarar att det gjorde hiskeligt ont mycket längre än hon trott.

Josefin Dahlberg drabbades av panik

Men när det började gå upp mot en vecka och det var dags för Josefin Dahlbergs återbesök hos barnmorskan fick hon en närmare förklaring till sin smärta. Enligt Dahlberg förklarade barnmorskan att hennes stygn i underlivet inte riktigt läkte som de skulle, och att man var tvungen att sy om stygnen.

Annons

–Då fick jag panik, för jag hade så ont och det var så obekvämt, säger hon samtidigt som hon förklarar att hela situationen var helt ny och att hon därför inte kunde tänka sig något värre. Och som grädde på moset ömmade brösten som aldrig förr.

– Så allt kom över mig. Jag började gråta där hos barnmorskan och bara kände såhär: fy fan de får inte sy om mig! För det hade varit så jobbigt att gå igenom det en gång till.

Smärtan i underlivet gjorde det svårt att amma

Då fick Josefin Dahlberg instruktioner och råd på hur hon kunde själv ta hand om stygnen på bästa sätt, och hon åkte hem. Under perioden kunde hon varken sitta eller gå som vanligt. Det var tvunget att byggas upp med kuddar under rumpan var hon en befann sig. Och det tog tre fyra veckor innan det läkte ordentligt.

– Och jag kunde absolut inte ha några tighta byxor. Det blev också extra jobbigt under nätterna när jag skulle amma henne, för jag visste att jag skulle få så himla ont när jag satte mig upp, vilket gjort att jag spände mig mycket och gjorde att jag inte kände mig så avslappnad, säger hon och tillägger att hon vid tidpunkten trodde att hon aldrig skulle läka.

– Jag sprack inte ens speciellt mycket, så jag kan bara tänkte mig för dom som spricker mer.

Idag är Josefin Dahlberg glad över att vara helt frisk, och det tog henne nästan fyra veckor innan stygnen läkte som de skulle.

Foto: TT/Instagram

Annons