En del av

Kan jag vara gravid trots att jag har mens?

01 jul, 2020 
Lovisa Svedlund
Betyder verkligen mens alltid att man inte är gravid? Här är svaret.
Annons
TV: Se när gynekologen Helena Kopp Kallner svarar på frågor om graviditetBrand logo
TV: Se när gynekologen Helena Kopp Kallner svarar på frågor om graviditet

Har du hört historier om personer som inte förstod att de var gravida för att de trodde att de hade mens som vanligt? Sådana finns det gott om och det är därför inget konstigt att ifrågasätta om den gamla sanningen att mens betyder att man inte är gravid.

Kan jag vara gravid trots mens?

Svaret behöver inte vara riktigt så enkelt som man tror.

Visst – det stämmer att mensen är ett riktigt säkert tecken på att du inte är gravid. Däremot kan det faktiskt hända att du blöder trots att du är gravid, även om detta är ovanligt.

Blödning som kommer trots graviditet

Om du är gravid och samtidigt har blödningar som liknar mens, kan det handla om en annan sorts blödning. Till exempel kan slemhinnorna i underlivet vara känsligare under en graviditet, här gör gravidhormonet att blodkärlen blir ännu fler. Till exempel efter ett slidsamlag kan det därför hända att det kommer lite blod.

Annons

Man ska dock komma ihåg att sådana blödningar i stort sett aldrig är lika kraftiga som mensblödningar. De kommer inte heller med regelbundna mellanrum.

Ofarliga blödningar under graviditeten

En annan typ av blödning som du, till skillnad från mens, faktiskt kan ha under graviditeten kommer inifrån livmodern. Under de första 16 veckorna av graviditeten är inte fostret tillsammans med fostervattnet och hinnorna tillräckligt stort för att fylla ut hela livmodern. Då kan det i enstaka fall hända att det kommer en liten blödning från den del av livmoderns insida som ännu inte är helt täckt.

Tidig blödning kan betyda att du är gravid

En annan blödning som kan inträffa trots att du är gravid är den så kallade nidationsblödning eller fästblödningen. Det här är, i rak motsats till mensen, en liten blödning som faktiskt berättar att du är gravid.

Almanacka där man ringar in ett datum.
Om du vet att blödningen du har är mens, betyder det att du inte är gravid.

Blödningen kan inträffa när ägget fäster i livmodern, cirka 7-14 dagar efter din ägglossning. Alla får den inte.

Annons

Du känner igen den som lite kortare än din mensblödning. Det är inte ovanligt att vara osäker på om det handlar om en mensblödning eller en fästblödning.

Blödning under graviditeten kan vara missfall

Får du en blödning under graviditeten kan det också handla om att du fått ett missfall. Majoriteten av alla missfall sker väldigt tidigt, som störst är risken fram till vecka 11-12.

Har du mens som vanligt, om blödningen pågår lika länge och kraftigt som den brukar, betyder det att du inte är gravid.

Källa: 1177

Foto: TT

Annons