En del av

Karolinska satsar på hemförlossning

31 aug, 2020 
Lovisa Svedlund
Karolinska universitetsjukhuset satsar nu på att erbjuda hemförlossning. Under året har sjukhuset provat att ge hemförlossning som alternativ till en liten testgrupp, men efter ett nytt beslut kommer nu fler kvinnor i Stockholm att erbjudas det här alternativet.
Annons

Texten uppdaterades när nyheten om utökat tilläggsuppdrag kom 3/2 2020.

Om du är frisk och omföderska, folkbokförd i region Stockholm, har du nu alternativet att föda hemma.

Redan under året har en liten grupp kvinnor som varit med i projektet "Min barnmorska" haft alternativet att föda hemma. Men i och med ett nytt beslutet, där regionens avtalsutskott nu godkänt en ansökan från Karolinska universitetssjukhuset, kommer fler kvinnor kunna välja tjänsten via sitt regionens vanliga vårdval.

– Under våren 2020 har vi märkt att efterfrågan har ökat, vilket antagligen är en effekt av coronapandemin, sa Marie Ekborn, omvårdnadschef på Graviditet och förlossning vid Karolinska i Huddinge när man började erbjuda tjänsten till den lilla testgruppen av kvinnor.

Det krävs för att få göra hemmaförlossning i Stockholm

Reglerna för att få välja hemförlossning är förlossningen inte ska vara den första för kvinnan, hon ska vara omföderska. Hon ska också ha gått mödravårdshälsovården basprogram med normala resultat under graviditeten. Dessutom behöver behöver man godkännande från läkare, som gör en medicinsk bedömning av om hemförlossning är möjligt för patienten som önskar det.

Annons

Karolinska börjar erbjuda hemförlossning

Satsningen var som sagt från början en del av sjukhusets initiativ "Min barnmorska" som ska hjälpa kvinnor med förlossningsrädsla eller andra speciella behov att få träffa en och samma barnmorska genom hela graviditeten – och under förlossningen.

Motherhood berättade då att nästan alla kvinnor var behöriga att söka till initiativet och från och med slutet av augusti 2020, alltså dessutom kunde efterfråga att få föda hemma under vissa kriterier. Man skulle till exempel ha fött barn innan och ha låg risk för komplikationer under förlossningen.

Utbildar barnmorskorna

För att kunna genomföra fler hemmafödslar utbildar Karolinska nu fler barnmorskor i att jobba vid hemmafödslar.

Den som väljer metoden får först träffa barnmorskor hemma, där man går igenom allt som familjen behöver tänka på i förväg. Vid födseln är minst två barnmorskor på plats.

I hemmet kan kvinnan inte få någon medicinsk smärtlindring under förlossningen. Däremot är barnmorskorna utbildade i att kunna ge lindring i form av akupunktur och TENS-behandling.

Foto: TT

Annons