En del av

Kirstens enäggstvillingar föddes olika dagar

19 feb, 2021 
AvAino Oxblod
FotografJure Gasparic/TT.
Kirsten Stevens födde sina tvillingpojkar Hugo och Leo i juni 2019.
Men eftersom pojkarna hade varsin moderkaka, och föddes på olika dagar, så trodde inte läkarna att de kunde vara enäggstvillingar.
– Folk blandade ihop dem, och till och med min make Craig och jag kunde bli förvirrade emellanåt, säger Kirsten till Daily Mail.
Annons
Kändisarna som väntar tillökning 2020/2021Brand logo
Kändisarna som väntar tillökning 2020/2021

Det var i juni 2019 som Kirsten Stevens födde sina två tvillingsöner, Hugo och Leo. Trots att det bara är elva minuter mellan syskonen så har de olika födelsedagar, då de föddes på varsin sida av midnatt.

Tvillingparet förbryllade läkarna under förlossningen, och Kirsten fick höra att hennes tvillingsöner inte är enäggstvillingar. Hugo och Leo är nämligen vad som kallas DCDA-tvillingar – de må ha delat livmoder, men hade varsin fosterhinna och varsin moderkaka i magen. Denna ovanlighet, kombinerat med de olika födelsedagarna, gjorde att läkarna inte trodde att tvillingarna kunde vara identiska.

Men med tiden började Kirsten och hennes make Craig misstänka att läkarna hade tagit miste i sin slutsats. Pojkarna var nämligen så lika varandra att folk hade svårt att se skillnad på dem.

Annons

– Folk blandade ihop dem, och till och med min make Craig och jag kunde bli förvirrade emellanåt. Det gick runt och runt i mitt huvud, jag ifrågasatte hela tiden om huruvida de var identiska eller inte, berättar Kirsten Stevens.

Mammans beslut trots läkarnas ord – testade barnen

Till slut bestämde hon sig för att testa pojkarna – inte minst för att kunna berätta för barnen när de blir större och vill veta.

– Jag hade lite födelsedagspengar över, så jag bestämde mig för att använda det på ett privat DNA-test som kunde berätta om Leo och Hugo var enäggstvillingar. Jag hade bara en känsla att de var det, säger hon.

Och läkarna blev överbevisade med testet – Kirsten hade rätt.

– Det var en sådan lättnad att få ett riktigt svar och inse hur ovanliga och speciella våra pojkar är, säger Kirsten Stevens till Daily Mail.

Kirsten menar att de 20 månader gamla pojkarna inte bara är lika varandra till utseendet – de rör sig också på samma sätt, och har en särskild relation.

– Det känns rimligt att de är enäggstvillingar för de har sånt fint band och de har samma gester och intressen. När de sover ville de alltid vara bredvid varandra.

Annons