En del av

Kvinnan visste inte att hon var gravid – födde på flygplanet

07 maj, 2021 
AvAino Oxblod
FotografHawaii Pacific health.
Lavinia Mouga födde barn på flygplanet
När Lavinia Mouga klev på flygplanet i Salt lake city visste hon inte att hon var gravid.
Men när hon klev av planet i Honolulu några timmar senare hade hon fött barn – med hjälp av sjukvårdspersonal som råkade befinna sig på planet.
– Jag vet inte hur en patient kan ha så tur, säger Mougas syster i ett pressmeddande.
Annons
Coronavaccin effektivt för gravidaBrand logo
Coronavaccin effektivt för gravida

Lavinia ”Lavi” Mounga klev på flyget från Salt lake city till Honolulu på onsdagen förra veckan, utan att veta att hon var gravid. Men innan flygresan var klar så skulle hon ha fött sonen Raymond, som hon utan att vara om det varit gravid med i 29 veckor.

”Vår syster visste inte att hon var gravid så hon var lika överraskad som resten av oss när vår brorson var född”, skriver Lavis syster på Gofundme, där insamlingen för den nya familjen redan fått ihop 60 000 kronor.

När Lavis förlossning startade så hade hon en enorm tur med vilka hon delade flygresan med – ombord på flygplanet fanns nämligen både en läkare och två neonatal-sjuksköterskor.

– Jag vet inte hur en patient kan ha så tur att det finns tre sjukvårdare inom neonatalvård ombord på samma flyg när hon hamnar i akut förlossning, men det vara situationen vi hamnade i. Det bra med det här är samarbetet. Alla hoppade på det och hjälpte till, säger Lavis syster i ett pressmeddelande.

Annons

Så fick nyförlösta mamman hjälp på flygplanet

Läkaren Dale Glenn fick höra att det pågick en akut situation ombord, och fick veta mer av flygvärdinnorna. När han kom till Lavi var sjuksköterskorna redan vid hennes sida.

– Vi var halvvägs igenom flygningen när vi hörde att de ropade ut om medicinsk hjälp. Jag gick för att se vad som hände och då satt hon där med barnet i sina armar, säger ena sjuksköterskan Bamfield.

Eftersom de inte hade några medicinska verktyg så fick de ta hjälp av skosnören för att knyta av navelsträngen på bebisen. Bebisen fick också hjälp att hålla värmen med hjälp av värmeflaskor, och en Apple-klocka hjälpte hålla koll på bebisens hjärtslag.

– Så får vi fick honom på ambulansen så åkte vi direkt till Kapiolani. Så fort vi kom dit med honom tog akuten hand om honom och han flyttades upp till neonatalavdelningen, och både bebis och mamma mår bra.

Annons