En del av

Lär känna ditt barns fosterrörelser med mindfetalness – så gör du

07 jan, 2021 
Johanna Bengtsson
Gravid kvinna gör mindfetalness
Att notera bebisens rörelser med hjälp av mindfetalness minskar risken för kejsarsnitt och ökar chansen för ett mer välmående barn vid födseln, visar forskning. Såhär utför du mindfetalness under graviditeten.
Annons
Lär känna ditt barns fosterrörelser med mindfetalness - så gör duBrand logo
Lär känna ditt barns fosterrörelser med mindfetalness - så gör du

En del barn är mycket aktiva under sin tid i livmodern medan andra är lugna, men alla barn rör sig ända fram till födelsen. Varje barn har sitt eget rörelsemönster och i slutet av graviditeten kan mönstret kännas igen. Bebisen växlar mellan vakenhetsperioder med mycket rörelser och perioder av vila då hen är lugnare.

Antalet rörelser brukar nå sin topp omkring graviditetsvecka 32 och håller sig i stort sett på samma nivå fram till förlossningen. Rörelserna blir starkare allteftersom barnet växer men kan i slutet av graviditeten upplevas annorlunda jämfört mot de rörelser som kändes tidigare.

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

Fokus på att känna barnets rörelser

Att din bebis rör sig är ett bra tecken och många gravida beskriver att de känner sitt ofödda barns rörelser dagligen. Ett systematiskt sätt att observera rörelserna är metoden mindfetalness som kan användas för att lära känna ditt barn. Ordet kommer från mindfulness, som betyder "medveten närvaro", alltså att känna och vara här och nu.

Annons

Mindfetalness går ut på att man en stund varje dag, gärna vid ungefär samma tid, fokuserar på att känna rörelser och skriva några rader om dem. En lämplig tid att starta med mindfetalness är från och med graviditetsvecka 28.

Kvinna som gör mindfetalness
Ta en stund varje dag i lugn och ro och känn barnets rörelser.

Mindfetalness som metod är skapad för att tidigt kunna notera om barnet inte verkar ha det bra i livmodern. De allra flesta gravida som upplever minskade och svagare rörelser föder ändå ett friskt barn, men det är bra att du får undersökas om du känner mindre rörelser och är orolig.

Såhär utför du mindfetalness

Praktisera gärna mindfetalness dagligen. Du väljer själv den tid på dygnet som passar dig bäst, men vänta alltid tills du känner att din bebis har en vakenhetsperiod.

  1. Ligg eller sitt bekvämt, om du ligger ner ska du helst ligga på vänster sida. Rörelserna känns tydligare när du ligger ner och på vänster sida är genomblödningen som bäst i livmodern, vilket är bra för barnet.
  2. Koncentrera dig på bebisens rörelser i cirka 15 minuter. Du känner själv om du behöver längre eller kortare tid för att få en uppfattning om rörelserna.
  3. Notera hur starka rörelserna är, på vilket sätt bebisen rör sig och hur mycket hen rör sig.
  4. Svara dagligen på frågorna:
  • Känns rörelserna tydligt?
  • Har rörelserna den styrka som de brukar?
  • Rör sig barnet ungefär lika mycket som det brukar?

Källa: Susanna Helii, LWK-podden

Annons