En del av

Linda är gravid och har adhd – så ska man tänka med medicinen

22 dec, 2020 
Lovisa Svedlund
Linda Ferlander
Att ha diagnosen adhd kan var utmanande när man är gravid. Ska man sluta eller trappa ner med medicinen? Så säger läkemedelsverket – och det valet gjorde Linda som är gravid med tredje barnet.
– Läkarna har pratat om att hålla mitt mående balanserat, säger Linda Ferlander.
Annons
Så ökar du chansen att bli gravid – 4 konkreta tipsBrand logo
Så ökar du chansen att bli gravid – 4 konkreta tips

Ska man sluta med medicinen mot adhd om man är gravid?

Enligt läkemedelsverket är forskningen knapp när det kommer till hur mediciner mot adhd påverkar en fostret under en graviditet. Inte heller är det helt fastställt vilken effekt de olika medicinerna har på amning bland forskarna.

Gravdi adhd medicin, gravid på sjukhus håller på magen
Om du är eller vill bli gravid och äter medicin för adhd ska du prata med en läkare.

Eftersom det dessutom finns flera olika mediciner och diagnosen är unik för varje individ, bör man prata med sin läkare om man vill bli eller är gravid och äter medicin för adhd, säger Läkemedelsverket till Motherhood.

– Om man planerar att bli gravid eller är gravid är det viktigaste att man tar en dialog med sin läkare och gör en plan kring hur man ska tänka med sina mediciner, säger Erik Stridh, leg. Apotekare och enhetschef för läkemedelsupplysningen på Läkemedelsverket.

Annons

Väga nytta och risker

Det är individuellt vilken behandling man behöver för adhd. I vissa fall behöver man fortsätta med behandling när man är gravid och i andra fall ska man kanske trappa ner eller göra uppehåll med sin medicin, säger han:

– Där kan en läkare hjälpa till att väga nytta och risker.

Det finns också olika mediciner man tar för adhd – och därför är det svårt att säga något generellt om hur man ska tänka.

Här kan du läsa mer om den kunskap som finns kring hur adhd-mediciner kan påverka fostret.

Slutade med adhd-medicinen under graviditeten

Linda Ferlande, 39, är en av alla de kvinnor som är gravida och har diagnosen adhd. Hon fick sin diagnos för fyra år sedan och valde när hon blev gravid att sluta äta medicinen Elvanse som hon vanligtvis tar för att bli stabil och må bra.

Det trots att hon från vården fick hon rekommendationen att fortsätta iallafall delvis med medicinen, eller ta den vid behov.

Linda Ferlander
Linda Ferlander fick sin adhd-diagnos för fyra år sedan.

Och även om det blir kämpigare i vardagen tycker hon att det känns värt omställningen.

– Läkarna har pratat om att hålla mitt mående balanserat men i slutändan mådde jag sämre av tanken på att ta medicinen med vetskapen att barnet kan födas med utsättningssymtom (abstinensproblem) vid daglig användning, än vad jag gjorde utan medicin.

Annons

För Linda har stoppet fått till följd att hon blir både tröttare – och mer rastlös.

– Det är frustrerande. Men jag har ett annat fokus på livet med ett växande barn i magen, att det inte riktigt känns som att det väger upp med medicin. Men jag får kämpa extra de dagar som är tyngre och svårare.

På hemmaplan har Linda bra stöd från sin sambo och barn – och utan det så hade hennes situation blivit svår, säger hon.

– Jag har stöd dagligen hemma av sambon men det är ju inte alla som har det. Det är tack vare det som jag har möjligheten att "slippa" hålla ihop själv.

Linda önskar att det fanns mer information och förståelse för adhd-diagnosen. Det hade gjort hennes graviditet enklare, tror hon.

– Jag vill möta mer kunskaper om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) i vården. Och det vore skönt med mer förståelse av samhället och omgivningen för vilka krockar det kan bli NPF och gravidhormoner.

Hon söker nu mycket stöd i olika grupper på Facebook. Det har funkat som en extra trygghet, speciellt under pandemin.

– Nu under corona så är sociala sammanhang svårare att få till. Till och med vården är svår ibland att söka sig till. Men känns skönt att få känna sig "normal" ihop med vanliga människor i samma sits, mitt i allt kaos och ensamhet.

Foto: Privat, TT

Annons