LISTA: 9 väldigt tidiga tecken på graviditet

Misstänker du att du är gravid men vill inte vänta på mensen? Här är några tidiga tecken.

Misstänker du att du kan vara gravid? Här är några av de väldigt tidiga tecknen du kan hålla utkik efter!

Det allra säkraste sättet att få reda på om du är gravid är att ta ett graviditetstest, men det visste du såklart redan. Försöker du bli med barn kan de där veckorna innan det är dags att ta testet kännas evighetslånga – och då börjar man gärna leta efter alla tänkbara väldigt tidiga tecken på graviditet. Sådana tecken som uppstår redan innan utebliven mens.

Lyckligtvis finns det en lång rad sådana! MEN: Ha i åtanke att inga av dessa betyder att du garanterat är gravid. I många fall är symtomen på tidig graviditet ungefär likadana som tecknen på att du är på väg att få mens. Det säkraste är alltså fortfarande att vänta tills några dagar efter förväntad mens (BIM på “försöka-bli-gravid”-språk) och då ta ett graviditetstest.

Här är 9 väldigt tidiga tecken på att du är gravid

1. Molvärk

En molande värk i nedre delen av magen kan bero på en rad saker, bland annat ägglossning och att mensen är på gång. Men det är också ett vanligt tecken på att du är gravid. Livmodern växer mycket de första veckorna av graviditeten, vilket innebär att molvärken kan uppstå väldigt tidigt.

2. Illamående
Många gravida kvinnor mår illa, framför allt i början av graviditeten. Illamåendet kan även ackompanjeras av yrsel.

3. Hunger
Det är vanligt att bli extra hungrig och behöva äta oftare även tidigt i graviditeten, trots att barnet ännu inte behöver så mycket ytterligare näring. Många kvinnor upplever också att de får ett större sug efter kolhydrater, särskilt då detta kan lindra illamåendekänslorna.

4. Svullen mage och gaser

Många kvinnor upplever att magen tidigt blir uppsvälld under graviditeten och att de får mer gaser. Detta beror på att maten passerar långsammare genom kroppen och det kan då göra att du känner dig uppblåst, förstoppad och gasig.

5. Halsbränna

Halsbränna kan också vara ett tecken på graviditet, eftersom glatt muskulatur i kroppen slappnar av när du är gravid. Försök dra ner på kaffe och stark mat.

6. Ökade flytningar

För en del kvinnor är markant ökade flytningar det första graviditetstecknet. Dessa kan uppstå även innan det är dags att ta ett graviditetstest.

7. Ömma, svullna bröst

Ömmande och svullna bröst kan vara ett tecken på att mensen är på väg – men det kan också innebära att du är gravid. Brösten kan fortsätta att kännas ömma en bra bit in i graviditeten.

8. Trötthet

Känner du dig tröttare än vanligt? Detta är också ett vanligt tecken på tidig graviditet. Se till att vila så mycket du kan!

9. Blödning
Har du fått en liten blödning som du trodde var mensen, men som sedan avtagit? Detta kan också vara ett tecken på att du är med barn. Blödningen beror på att ägget fastnat i slemhinnan och kallas ofta nidationsblödning eller fästblödning.

graviditetstest tidigt

Vill du testa om du är gravid? Graviditetstestet Clearblue Digital (reklamlänk från Apprl) kan göras fyra dagar innan beräknad mens och är 99% tillförlitligt. Dessutom kan du se vilken vecka du är i. Det finns även många andra test (reklamlänk från Apprl) som tidigt kan visa om du är gravid.

Graviditetstest från Clearblue Digital. (reklamlänk från Apprl)

Foto: IBL

Läs mer:

7 tidiga tecken på graviditet – som kan misstas för PMS