Livsmedelsverket uppdaterar råden om alkohol till gravida

Livsmedelsverket uppdaterar råden om alkohol till gravida

Nu kommer livsmedel med nya råd kring graviditet och alkohol. Råden handlar om hur du ska tänka kring alkohol i mat, till exempel vinsås. Man uppdaterar också råden kring drycker med mycket låg volymprocent alkohol.
2:23

Efter reklamen: 6 saker som händer med kroppen efter en graviditet

(2:23)

tI de nya råden står det, liksom tidigare, att du ska undvika alkohol om du är gravid eller misstänker att du är gravid. Däremot uppdaterar Livsmedelsverket råden kring drycker som innehåller väldigt lite alkohol, de som klassas som "alkoholfria", men innehåller upp till 0,5 volymprocent alkohol.

Nya råd om små mängder alkohol under graviditet

Fortsatt är rådet att undvika alkohol under graviditeten, eftersom det efter den färsk kunskapsgenomgång myndigheten gjort fortfarande finns belägg för att alkohol kan vara skadligt för fostret under hela graviditeten.

– Alkohol passerar över till fostret via moderkakan, som börjar bildas innan man kanske ens vet att man är gravid. Förutom att inte dricka alkohol under graviditeten är det alltså bra att sluta dricka alkohol redan när man misstänker att man kan vara gravid, säger Vendela Roos, toxikolog på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Däremot uppdaterar man rådet kring den lilla alkoholmängd som kan finnas i drycker som på etiketten klassas ”alkoholfria”. Till exempel ”alkoholfri” öl eller cider.

”Alkoholfri” öl och cider är okej i måttliga mängder

Livsmedelverket skriver i pressmeddelandet att de får många frågor från gravida om just detta – och har därför tittat särskilt på effekter av små mängder alkohol.

– Öl, vin och cider med upp till 0,5 volymprocent alkohol går bra att dricka i måttliga mängder, upp till en liter per vecka. Om allt dricks under samma dag så sprid ut det över några timmar – drick inte allt på en gång, säger Vendela Roos.

När det står ”alkoholfri” på produkten innehåller den oftast under 0,5 volymprocent alkohol. Om alkoholhalten inte står på flaskan så bör gravida dricka högst något enstaka glas i veckan, är Livsmedelsverkets råd.

De påminner också om att i livsmedel som naturligt kan innehålla väldigt små mängder alkohol, som till exempel Kefir och juice, kan man tolka halten som försumbar och ta in livsmedlet utan begränsning.

Får jag äta mat med alkohol som gravid?

I det nya rådet uppdaterar myndigheten också hur man ska tänka med mat som innehåller alkohol.

Det går bra att äta maträtter som innehåller vin eller öl, exempelvis en vinsås eller gryta, så länge vätskan kokats i minst 30 minuter eller om den har kokats ihop till mindre än hälften, skriver de.

– Det är inte så att maträtten blir alkoholfri så fort den kokat upp. Som en tumregel behöver en gryta med vin eller öl koka minst en halvtimme och en sås behöver reduceras till hälften för att tappa tillräckligt med alkohol, säger Vendela Roos.

När det kommer till rätter som kan innehålla starksprit, och därmed större mängder alkohol, ska man dock vara ännu mer försiktig. Till exempel ska man undvika att äta en flamberad rätt eller en rätt med alkohol i där den inte upphettats, som vissa desserter. De skriver:

Dessa rätter bör gravida inte äta hela portioner av, men det går bra att smaka lite någon enstaka gång.

Här kan du läsa hela uppdateringen av råden.

Fakta om alkohol under graviditet

  • Att dricka alkohol under graviditeten kan leda till missfall eller skador på fostret.
  • Även måttliga mängder alkohol kan skada fostret.
  • Under de tre första månaderna av graviditeten är fostret som känsligast för kroppsliga missbildningar, medan hjärnans utveckling kan skadas under hela graviditeten.

Källa: Livsmedelsverket

Foto: TT

Mat för gravida – vad kan jag äta och inte? Vi reder ut!

Får du i dig tillräckligt med folsyra? Här är 5 symtom på brist

13 vattentäta ursäkter för att slippa avslöja din graviditet tidigt