En del av

Louise Edlund Winblad om den ständigt pågående förlossningskrisen

20 okt, 2021 
AvSanna Rossäng
Väntrum som blir till undersökningsrum, vaginala undersökningar som behöver genomföras i fåtöljer och barnmorskor som springer mellan förlossningar. Nu uppmanar Louise Edlund Winblad politiker till förändring i sitt senaste blogginlägg.
Annons

Louise Edlund Winblad är Motherhood-bloggaren och illustratören som med hjälp av ord och bild uppmärksammar det som händer runt omkring oss, stort som smått, i både ord och bild. Hon är mästaren av nyanser och är inte rädd för att belysa både högt och lågt i sina kanaler på ett träffsäkert sätt.

I ett pinfärskt blogginlägg om krisen i förlossningsvårdens frågar hon sig hur mycket som ska behöva hända innan det blir förändring.

Se även: Ida Östensson om att föda i en förlossningskris

Motherhood intervjuar Ida Östensson om förlossningskrisen
Motherhood intervjuar Ida Östensson om förlossningskrisen

Uppmanar politiker till förändring

Inlägget berör den långt pågående kris inom förlossningsvården. Louise skriver att hon är så arg att hon har svårt att skriva men ifrågasätter hur länge alla som jobbar inom förlossningsvården ska orka jobba under förhållanden som är som upplagda för att göra misstag som kan få förödande konsekvenser.

Annons

– Hur länge har barnmorskor gått på knäna nu? Hur länge har de struntat i att äta och gå på toaletten? Hur många situationer hade kunnat gå riktigt åt skogen om de stannat upp och andats en stund?

Ilskan grundar sig i en rad uppmärksammade inlägg från Instagram-kontot @sthlmsjukvardsuppror, som samlar vittnesmål från förlossningsvården som SVT uppmärksammat tidigare i veckan. I inslaget vittnar personal om väntrum som blir till undersökningsrum, vaginala undersökningar som behöver genomföras i fåtöljer och barnmorskor som springer mellan förlossningar. Nu uppmanar Louise politiker till förändring:

– Den politiker som kommenterar (skriftligt för fortfarande ville ingen komma och debattera) i inslaget delar ju inte bilden av hur det är på förlossningen med barnmorskan. Han har dock förståelse och sympati med stressade barnmorskor. Men nej, bilden av platsbrist delar han inte. Men så bra! Hon bara hittar på, det ÄR inte kris, skriver hon och fortsätter:

Annons

– Kanske skulle herr politiker vara en vecka eller två på förlossningen? Kanske kan han gå på toaletten åt barnmorskorna som inte hinner? Äta deras mellanmål och sedan vara den där trygga personen i förlossningsrummet som behövs? Han kanske till och med kan föda några bebisar åt de födande som är stressade och rädda? Skulle han tänka annorlunda då, om han varit där?

”Så här var det för fasen redan för åtta år sedan när jag födde Maja”

Louise berättar även om hur detta var en verklighet redan för åtta år sedan när hon födde sin dotter Maja – men förtydligar att känslan funnit när hon ska föda alla sina tre barn.

– Den där ständiga stressen sista veckorna att inte veta om man skulle få plats där man ville föda utan bli ivägskickad. Kanske hela vägen till Västerås! Den hade jag med alla tre.


Foto: Anna Ledin Wirén/@hejhejvardag

Annons
Innehåller reklamlänkar