En del av

Louise förlöste sin systerson i hallen: ”En underbar känsla”

18 feb, 2021 
Johanna Bengtsson
Louise Ekholm förlöste sin systers barn
Louise Ekholm, 36, har alltid varit fascinerad av förlossningar. Något hon fick stor nytta av när hennes syster plötsligt fick krystvärkar och blev tvungen att föda hemma i hallen.
Annons
Emma, 43, födde dottern Wilma – medan hon låg i komaBrand logo
Emma, 43, födde dottern Wilma – medan hon låg i koma

När Louise Ekholms storasyster Linn skulle åka in till BB var Louise tilltänkt som barnvakt åt fyraåriga systerdottern Noelle. Men Louise kom att bli mer än bara barnvakt den där natten den 24e maj 2019. Något som Aftonbladet var först med att skriva om.

– Min svåger Anders ringde mig omkring klockan ett på natten och bad om ursäkt för tiden men sa att jag måste komma dit då Linn hade fått värkar. Jag plockade ihop lite saker och körde iväg dom tre milen till Mönsterås där de bor, berättar Louise för Motherhood.

Linn och Anders ville inte riskera att åka in för tidigt till förlossningen för att behöva åka hem igen, därför hade de stannat lite extra länge hemma. När Louise kom fram till Mönsterås mötte hon Anders som lugnt berättade att Linn var på övervåningen. Vad de då inte vet är att förlossningen kommer att gå i raketfart.

Annons

– Jag går upp till Linn som kommer ut från toaletten och får precis sin första krystvärk och faller ner på golvet på alla fyra i hallen. Vägg i vägg ligger Noelle och sover gott utan att vakna, säger Louise.

Louise Ekholm
Louise Ekholm, 36, tillsammans med dottern Livia, 10 år.

Louise ropar ner till Anders att han måste ringa ambulans, för de lär aldrig hinna ta sig in till sjukhuset i tid med sin egen bil. Linn tar värk efter värk och går helt in i sig själv. Trots att Louise inte är utbildad inom sjukvård, utan till vardags jobbar som florist, visste hon direkt hur hon skulle gå tillväga i situationen. Hon har nämligen drömt om att bli barnmorska sedan hon var liten.

– Jag älskade att kolla på bilderna i Lennart Nilssons underbara bok Ett barn blir till och jag har alltid gillat att kolla på förlossningsdokumentärer. Jag har lärt mig en hel del därigenom.

Annons

Nyfiken och pigg bebis

På nedervåningen fick Anders tag på vårdpersonal. De skickade en ambulans direkt och bad honom gå ut och möta upp dem så att de skulle hitta in snabbt. Innan Anders går ut springer han upp med sax och handdukar till Louise.

– När jag klipper upp byxorna på min syster ser jag hjässan på bäbisen och skriker till Anders att den är på väg. Jag försöker hålla emot vid mellangården med handen och en handduk så att det inte går för fort så att hon spricker. Efter någon krystvärk till så kommer huvudet ut och allt känns helt magiskt, säger Louise och fortsätter:

– Han tittar sig omkring och tittar på mig, ser nyfiken och pigg ut. Anders möter ambulanspersonalen som kommer upp till oss och precis när hela kroppen kommer ut tar en av vårdpersonalen emot bäbisen och ger honom direkt till mig. En underbar känsla!

Fakta - Louise Ekholm

Ålder: 36 år

Bor: I Oskarshamn

Familj: Maken Fredrik Ekholm, dottern Livia, 10 år och sonen Frans 1,5 år

Gör: Jobbar som Florist

Louise får hålla sin systerson, som senare döps till Nicolas, medan Linn krystar ut moderkakan med hjälp av vårdpersonalen innan det bär av mot BB.

Annons

– När moderkakan väl kommer ut så läggs den I en nettopåse, säger Louise och beskriver synen av Linn gående mot ambulansen med Anders som håller om henne och bär påsen.

Louise med Nicolas
Louise med lilla Nicolas i famnen, direkt efter att han fötts.

Louise själv gravid i femte månaden

Louise stannar kvar i huset hos lilla sovande Noelle som är högst ovetande om att hennes lillebror precis kommit till världen utanför hennes sovrumsdörr.

– Den natten sov jag ingenting, kroppen sprudlande av adrenalin. Jag ville bara att världen skulle vakna så jag fick berätta om vad som hade hänt.

Inte nog med att Louise gjorde en imponerande insats för sin syster, dessutom var hon själv gravid i femte månaden vid tillfället. Hon hade en tuff graviditet i bagaget, var sjukskriven och hade mått väldigt dåligt. Men under systerns förlossning var smärtan som bortblåst och hon kände sig hur vig och rörlig som helst.

Louise och Linn
Louise och systern Linn tillsammans med Frans och Nicolas.

Sedan tidigare har Louise själv dottern Livia, 10 år.

– Min första förlossning var jobbig och vår dotter föddes redan i vecka 27. När vi bestämde oss för att skaffa ett till barn var jag väldigt rädd men efter denna hädelse, där allt gick bra, blev jag mindre rädd inför min kommande förlossning.

Några månader efter att Nicolas kommit till världen födde Louise sin son Frans, som idag hunnit bli ett och ett halvt år. Drömmen om att en dag ombilda sig till barnmorska lever än.

– Jag vill jättegärna förlösa fler barn, det är livets mirakel. Det är det vackraste som finns, avslutar Louise.

Foto: Privat

Annons