En del av

Gravidmat – vad ska jag äta som gravid? Maten som är bra för dig nu

03 nov, 2016 
https://image.motherhood.se/bella_b-205x130.gif.jpg?imageId=2599976&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=687Bella Beiron
Gravid kvinna med skål sallad
NDAB Creativity
Vad får man äta som gravid? Vad gäller för sushi, fetaost, räkor och annat? Här listar vi maten som gravida kan äta med gott samvete!
Annons
6 kluriga gravidord du vill veta svaret på
6 kluriga gravidord du vill veta svaret på

Nu när du är gravid är det extra viktigt att du tänker på vad du äter. Allt som du äter kommer din bebis också att få ta del av, därför gäller det att tänka till en extra gång.

A och O är att du äter en varierad kost med både protein, kolhydrater och fett. Den gamla hederliga tallriksmodellen är en bra måttstock för hur din tallrik bör se ut. Men du bör lägga lite extra krut på vitaminer och mineraler. Tänk på att din måltider ska innehålla en bra blandning av omega-3, vitamin D, folat, järn och jod.

Gravidmat: maten du ska äta som gravid:

Frukt och grönt

500 g varje dag – vilket kan vara två portioner grönsaker och tre stycken frukter.

Fisk

Ska du äta 2–3 gånger i veckan. Här kan du se vilka fiskar gravida får äta.

Annons

Mejeriprodukter

Såsom lättmjölk, naturell lättfil eller naturell lättyoghurt, cirka 5 dl per dag.

Margarin

Nyckelhålsmärkt margarin på smörgåsen och flytande margarin eller olja till matlagning.

Protein

Ska du få i dig varje dag – exempelvis kött, kyckling, ägg, bönor, linser eller ärtor.

Kolhydrater

En blandning av potatis, bröd, ris, pasta, bulgur eller liknande ska du äta varje dag, i första hand fullkornsalternativ.

H20

Ja – drick vatten både till och utöver måltiderna.

Okej, nu vet du vad du ska äta under din graviditet – men hur ska du fördela allt under dagens gång? Bästa sättet är att äta 5-6 gånger om dagen. Det innebär en stadig frukost, lunch och middag, samt två mellanmål under dagen och ett kvällsfika (om magen börjar kurra igen).

Den här är två bra mellis för gravida:

  • Yoghurt eller fil, med lite müsli och en frukt. Äter du det så har du fått i dig mycket mineraler och vitaminer!
  • En rågsmörgås, med leverpastej och gurka, tillsammans med ett glas mjölk och en frukt. Leverpastej är ett bra pålägg eftersom att det innehåller mycket järn, något som många gravida har brist på.

Föredrar du ost på din smörgås? Då är det viktigt att du har koll på vilka ostar du får och inte får äta. En opastöriserad ost kan innehålla bakterier som i värsta fall är livsfarliga för både dig och barnet.

Annons
Innehåller reklamlänkar