Maten som kan minska risken att föda för tidigt

Gravid kvinna vid bord av grönsaker

Det finns ett tydligt samband mellan dessa livsmedel och minskad risk för att bebisen ska födas för tidigt, enligt svensk forskning.

Har du en bulle i ugnen och vitlök eller russin på tallriken? Grattis, då löper du nämligen mindre risk att föda för tidigt, visar forskning från Sahlgrenska akademin.

Forskarna har studerat relationen mellan kostvanor och förtida förlossningar hos 20 000 gravida kvinnor, och noterade en rad spännande samband.

Mycket vitlök i början av graviditeten

Kvinnor som ätit vitlök mer än genomsnittet hade 30 procent mindre risk att föda innan beräknad förlossning – särskilt om de ätit mycket vitlök i början av sin graviditet. Och de deltagare som ätit mycket torkad frukt, särskilt russin, mot slutet av graviditeten löpte 40 procents mindre risk att förlossningen startade i förtid.

– Vitlökens effekt är särskilt intressant, men än så länge tycker jag att det är för tidigt att ändra kostråden till gravida. Det krävs fler studier, säger Bo Jacobsson, professor vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Förtidsbörd orsakas ofta av infektioner, och forskarnas teori är att det är de antibakteriella ämnen som både vitlök och torkad frukt innehåller som skyddar mot för tidig födsel.

– Vi har sett i andra studier att kvinnornas kostvanor påverkar graviditetslängden. Nu kan vi gå vidare och testa vår hypotes att det finns särskilda ämnen i kosten som kan förebygga förtidsbörd, genom att studera de bakomliggande mekanismerna, säger Bo Jacobsson.

Studien är publicerad i sin helhet i vetenskapliga tidskriften The Journal of Nutrition.

Foto: TT