En del av

Matilda blev mamma som 16-åring – tog med sonen till skolan

06 nov, 2020 
https://image.motherhood.se/image-538804?imageId=538804&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=100&x=0&y=0
Lovisa Svedlund
Matilda och sonen Edwin
När Matilda blev gravid som 16-åring väntade hon till vecka 22 med att berätta för sin familj. Anledningen? Hon ville inte att någon skulle påverka hennes övertygelse att det här var ett barn hon ville behålla.
– Det var det som att det sa pang. När jag fick ansvar för ett litet liv blev det helt andra prioriteringar, säger Matilda Vestman.
Annons
TV: Namntrenderna som spås bli populära 2022Brand logo
TV: Namntrenderna som spås bli populära 2022

Det är höst och Matilda Vestman har precis börjat första året på gymnasiet när hon upptäcker att hon är gravid. Bara pappan, lika gammal som hon själv, och hennes två bästisar får veta.

– Jag tog testet för att mensen var sen och började gråta när det visade positivt. Men jag hade alltid vetat att jag ville ha barn tidigt. Kanske inte såhär tidigt men jag kände mig direkt helt säker på att jag ville behålla det, säger Matilda.

Hon vill inte att någon ska påverka hennes att göra abort – och fast besluten håller hon hemligheten ifrån sina föräldrar. Först i vecka 22 bestämmer hon sig för att berätta. Då har magen bara knappt börjat synas.

Annons

Pappa pussade mig på pannan och sa "Det här löser vi"

– Jag sa till mamma att vi måste ta en promenad, sen började jag gråta. Hon frågade ”Matilda, är du gravid?”. Hon hade nog haft någon slags aning. Men hon tog det så bra man bara kunde och sa att vi skulle lösa det här.

– Sen var det hon som fick berätta det för min pappa för jag var så rädd för hur han skulle reagera. Men så kom han bara och pussade mig på pannan och sa också ”Det här löser vi”, berättar Matilda.

Tvingades hitta på ursäkter

I bakgrunden av telefonsamtalet hörs ljud från en lekpark när Matilda berättar sin historia. Idag är hon 20 år och sonen Edwin har hunnit bli tre och ett halvt.

Ett par år efter att han föddes tog det slut mellan Matilda och Edwins pappa. Men snart träffade hon sin nuvarande kille och de bestämde sig för att skaffa ett till barn – lilla Liam som föddes i januari 2020. Nu bor hela familjen i Kumla.

Matilda Vestman med familj
Idag är Matilda 20 år och tvåbarnsmamma. Till höger, Edwin som hon fick som 16-åring och till vänster sambon Robin och deras son Liam, 10 månader.
Edwin i pulka
Idag har Edwin hunnit bli 3,5 år.
Annons

Matilda fortsätter berätta medan Edwin leker i bakgrunden. Ibland hörs ett gny även från Liam.

– När jag hade berättat för mamma och pappa kunde man äntligen börja leva lite igen, säger Matilda och skrattar.

– Innan hade de fått för sig att vi skulle till Liseberg men då fick jag ju hitta på ursäkter varför jag inte ville det för jag kunde ju inte åka bergochdalbanor. Och om det var något jag inte kunde äta så fick jag säga ”Nej jag är inte så sugen” och så. Men när man är gravid vill man kunna leva ut det, speciellt eftersom jag visste att det verkligen var vad jag ville. Så när jag berättat kunde jag börja boa lite och köpa saker och så.

Annons

”I klassen tyckte de att det var kul”

Matildas mamma och pappa började göra om i huset så att hon och bebisen kunde bo själva i två rum på övervåningen. Hon berättade snart om graviditeten även för sina klasskompisar.

Matilda Vestman och sonen Edvin
Matilda var så säker på att hon ville behålla sitt barn att hon väntade tills vecka 22 med att berätta.

– I klassen tyckte de bara att det var kul. Sen när magen började synas så såg man kanske lite mer hur folk tittade och viskade ganska odiskret om jag stod och tog ut böcker ur skåpet och så.

– Det var en del reaktioner i skolkorridoren i stil med "Men gud är hon gravid". Men jag var ju stolt och skrattade mest åt det.

På stan kunde reaktionerna däremot vara jobbigare. Där var det ofta äldre som stirrade, säger hon.

Annons

– Och en gång var det en klasskompis mamma som kom fram och sa att, hade jag varit hennes dotter hade hon slängt ut mig direkt.

”Det sa pang”

Matilda fortsatte gå i skolan en bit in på andra terminen av ettan. Förlossningen gick så fort att den var nära att ske i bilen om inte Matilda och hennes mamma trotsat rekommendationen att vänta en stund till hemma när värkarna satt igång.

Matildas mamma
Matildas mamma Annika och pappa Johan reagerade på bästa tänkbara sätt, kände Matilda när hon berättade om graviditeten.
Matildas pappa
Matildas pappa och Edwin.
Annons

– Jag åkte in vid halv tio på kvällen och han är född innan midnatt, säger hon och skrattar.

Matildas dåvarande kille hade inte varit med på några kontroller hos barnmorskan innan men kom till förlossningen. Det var nog först då han hade bearbetat att han faktiskt skulle bli pappa, tror Matilda.

– Vi fick ligga kvar några dagar extra på BB för att jag var så ung. Sen åkte vi hem den 29 mars, på min 17-årsdag.

Medan Matilda nu var hemma och tog hand om nyfödda Edwin fortsatte hennes klasskompisar plugga och planera fester på helgerna. Direkt var det något som hände med hennes 16-åriga jag, förklarar hon.

Edwin
Edwin visade sig bli världen enklaste barn och följde med Matilda till skolan.

– Det var det som att det sa pang. När jag fick ansvar för ett litet liv blev det helt andra prioriteringar. Jag har alltid varit en person som är blyg och försiktig men nu växte jag upp snabbare och tvingades bli mer mogen än mina kompisar.

Annons

– Man blev ju tvungen att se livet på ett annat sätt. Jag kunde inte planera för morgondagens fest. Man hade bara fokus på nåt helt annat.

Samtidigt kände sig Matilda ibland ensam. Edwins pappa fortsatte gå i skolan på dagarna och de tio första föräldralediga partnerdagarna var det istället Matildas egen mamma som tog ut.

– Jag har vuxit upp med väldigt fina relationer omkring mig, mina föräldrar har till exempel alltid haft en så fin relation till varandra. Så det som blev var inte den här glada familjen som jag hade sett framför mig att jag skulle få själv. Jag var nog ändå besviken över det.

Var aldrig orolig

Matilda gjorde klart första året av gymnasiet hemifrån med nyfödda Edwin vid sin sida. Han visade sig vara världens enklaste bebis – bestämd ibland men kunde hänga med överallt.

Matilda Vestman och sambon Robin
I dag bor Matilda tillsammans med Sambon Robin, som är pappa till deras son Liam, 10 månader.
Annons
Edwin och Liam
Edwin och lillebror Liam.

– Jag hade ju varit helt säker på att jag ville behålla mitt barn och är också spontan och impulsiv som människa, så jag såg aldrig några problem med något. Andra undrade mycket hur jag skulle göra med gymnasiet och ekonomin och så men jag tänkte bara att det löser sig, det blir vad jag gör det till.

Matilda tog sen ett sabbatsår för att vara helt föräldraledig och resten av gymnasiet kunde hon göra klart på distans eller med Edwin med sig i skolan.

Idag är hon föräldraledig med lillebror Liam. Edwin är några dagar i veckan hos Matilda och hennes sambo Robin, och några dagar hos sin egen pappa.

– Vi tycker det är viktigt att han känner att båda hans föräldrar är där så jag och hans pappa kan ta honom ibland och åka och bada eller åka till någon lekpark tillsammans.

Annons

– Han vill sova hos mig så vi har sagt att det är okej att han gör det. Så fort han kan säga ännu mer hur han vill ha det så kommer vi lyssna på det och låta honom styra det helt. Det känns viktigt, säger hon.

Och kanske blir det ett till barn – eller en kull – i framtiden.

– Vi har pratat om det men ska nog vänta tills Edwin och Liam fått sin egen lilla tid nu och vuxit upp lite. Vi får se, vi har ju tid på oss.

Foto: Privat

Se också: Penny Parnevik om karriären, småbarnslivet och att vara en ung mammaBrand logo
Se också: Penny Parnevik om karriären, småbarnslivet och att vara en ung mamma
Annons