Ny forskning: Mannens övervikt gör det svårare att bli gravid

Gravidmage och en mans ölmage

Nya studier visar att det inte bara är kvinnans övervikt som påverkar möjligheterna för par att få barn.
1:02

Efter reklamen: Så ökar du chansen att bli gravid – 4 konkreta tips

(1:02)

Forskning har sedan länge visat att fetma hos kvinnan gör det svårare för par att bli gravida. Nu har dock ny forskning från det amerikanska, statliga National Institute of Health, visat att även mannens vikt spelar stor roll för kvinnans chanser att bli gravid, rapporterar SVT.

Forskarna kontrollerade BMI-värdet på fler än 500 par och följde dem sedan under ett år då de försökte bli gravida, eller fram till dess att de lyckades. När andra faktorer som fysisk aktivitet, rökning och kolesterolvärden var inräknade visade det sig att det tog nästan 60 procent längre tid för par där båda personerna har ett BMI på 35 eller mer att bli gravida, än normalviktiga par.

– Det är en bra studie. De har på ett övertygande sätt visat att mannens övervikt också förorsakar infertilitet. Det har man misstänkt länge, men här kommer bevis, säger forskaren och fertilitetsexperten Outi Hovatta.

Samband mellan mannens övervikt och fertilitet

Det är första gången sambandet mellan mannens övervikt och fertilitet bevisas på detta sätt, även om det länge funnits misstankar om det. Man har till exempel vetat att bukfetma, högt blodsocker och höga blodfetter sänker halterna av det manliga könshormonet testosteron som spelar stor roll för sexlivet.

Studien publicerades i den högt aktade tidskriften Human Reproduction.

Mer läsning för dig

Det här är veckan gravidmagen börjar synas

Bästa åldern att skaffa barn på egen hand

Precis blivit gravid? 5 tecken på att du väntar tvillingar