De genomgår nya IFV-metoden – bär varandras befruktade ägg

Felicia och Saga Wahlström

Felicia och Saga Wahlström. Foto: privat

Saga och Felicia Wahlström är ett av få par som väljer att genomföra den nya befruktningsmetoden, dubbeldonation, trots att båda har fungerande ägg.
– Här blir det verkligen att Saga bär mitt barn - och jag hennes, säger Felicia till SVT.

Vill du bli gravid? Det finns många konkreta saker man kan göra för att öka sin fertilitet och därmed chansen till graviditet.

Show more

Efter att lagen om assisterad befruktning ändrades i början på 2019, kan man nu genomföra en så kallad dubbeldonation. Metoden har sen dess främst använts av par som vill bli gravida, men som varken har fungerande spermier eller ägg.

Saga och Felicia Wahlström

T.v. Saga Wahlström, T.h Felicia Wahlström

I Felicia och Sagas fall handlar det om att de vill kunna bära varandras barn. De har båda fungerande ägg.

– Det är klart att det är bådas barn om man kör vanlig IVF eller insemination, men här blir det verkligen att Saga bär mitt barn – och jag hennes, säger Felicia till SVT.

Genom att göra en partnerdonation känner sig båda delaktiga i graviditeterna på ett helt annat sätt, berättar hon.

Turas om – Saga gravid först

Saga och Felicia hade båda en stark barnlängtan när de träffades, och nu drygt ett år senare ligger Felicias ägg nedfrysta – snart redo att insemineras i Saga.

– Som det ser ut nu är det antagligen dags i februari någon gång, säger Saga, som är först ut att bli gravid.

Felicia ville avvakta denna gång, men tanken är att de sedan ska göra samma sak med Sagas ägg.

Socialstyrelsen avråder behandlingen

Saga och Felicia Wahlström

Felicia och Saga har nyligen gift sig.

De flesta kliniker, och även Socialstyrelsen, avråder idag från att göra behandlingen utan medicinska skäl. Man menar på att hälsoriskerna på detta sätt ökar, jämfört med om man använder den gravidas egna ägg.

Felicia och Saga är medvetna om de potentiella riskerna, säger de, men tycker att känslan att få bära den andres barn väger tyngre. Dessutom anser de att tillvägagångssättet också kommer med sina fördelar.

– Genom att donera ägg så fryser man ju ner äggen och då upptäcker man vilka som inte klarar en nedfrysning, de ägget/äggen hade förmodligen inte då heller lett till en graviditet, säger Saga, till SVT.

Socialstyrelsen håller på att utveckla föreskrifter till lagen om dubbeldonation, som ska ge vården riktlinjer om vem som ska få använda sig av den och när.

Kort om:

Saga, 27 och Felicia, 28 gifte sig nyligen och blev då tillsammans familjen Wahlström.

Nu väntar de på att insemineras och förhoppningsvis bli gravida med förhållandevis nya och ovanliga IVF-metoden dubbeldonation.

Denna innebär normalt att ingen av föräldrarna har något genetiskt anlag till barnet som föds, men i deras fall så blir det varandras ägg som donerats.

Källa: SVT
Foto: Privat

5 mammor berättar: Det här borde alla veta om IVF

Malin gjorde IVF för att få barn nummer tre

Andrea om sin brokiga IVF-resa: ”Ansågs inte lämplig efter det jag varit med om”