En del av

Så får du ut max av din föräldrapenning – experten tipsar

04 maj, 2021 
AvIsabella Ahmadi
frida bratt ekonomi föräldraledig
En ny bebis – och en ny ekonomi! Föräldraledigheten kommer med många nyheter. Motherhood guidar dig rätt i regeldjungeln och bjuder på de smartaste hacksen för en optimerad ledighet och plånbok.
Annons
Så maxar du föräldraledigheten — 5 tips från sparekonomenBrand logo
Så maxar du föräldraledigheten — 5 tips från sparekonomen

Att få barn är underbart – men också dyrt. Samtidigt minskar ofta inkomsterna under föräldraledigheten. Första steget att fixa privatekonomin i bebisbubblan är att förstå den kluriga föräldrapenningen.

Det finns 480 föräldradagar att ta ut för ditt barn, eller 660 om du får tvillingar. Av dessa baseras majoriteten av dagar på din SGI, din sjukpenninggrundande inkomst. Det brukar kallas för föräldradagar på sjukpenningnivå. Tar du ut maximalt antal får du cirka 80% av lönen.

– Försäkringskassans tjänst ”Föräldrakollen” är bra, där kan du se hur länge du kan vara ledig, hur mycket du kan få ut och laborera med olika alternativ för att se hur de påverkar ekonomin, säger Frida Bratt som är sparekonom på Nordnet.

kvinna vid dator
Tänk över både inkomst. och utgiftssidan när du ska leva på föräldrapenning.

Hur gör man det smart med föräldrapenning?

För att få föräldradagar på sjukpenningnivå ska du ha arbetat 240 dagar innan beräknad förlossning – och det gäller att ha jobbat dessa dagar i följd. Blir du arbetslös bör du anmäla det till Arbetsförmedlingen. Den nivå som klubbas för föräldrapenningen är sedan skyddad fram till barnets tvåårsdag.

Annons

– Det är också alltid klokt att kontrollera hur olika beslut, som deltidsjobb, studier eller arbetslöshet, påverkar SGI:n, säger Frida Bratt.

Så funkar det

 • Det finns 480 dagar föräldrapenning att plocka ut för ditt barn
 • 390 av dessa baseras på din inkomst. Du är garanterad en grundnivå på 250 kr/dag och taket ligger på 1012 kr/dag. I 90 dagar ges en lägstanivå på 180 kr/dag.
 • 90 dagar är vikta till vardera förälder om ni är två vårdnadshavare, och kan inte överlåtas.
 • Du kan ta ut pengarna från 60 dagar innan bf till när den lille fyller 12. Med en brasklapp: efter barnets fyraårsdag får bara 96 föräldradagar sparas.
 • Ansök i god tid så utbetalningarna flyter på, senast 90 dagar efter barnet fötts.
 • Kolla hos Försäkringskassan vad som gäller för just dig.
  Källa: Försäkringskassan

Många pusslar med föräldradagarna för framtida bruk. Priset blir att leva lite snålare under ledigheten. Men det finns knep för att spara in på dagar. Frida Bratt tipsar:

– När jag själv var föräldraledig med mitt andra barn drog min äldsta konstant med sig förskolebaciller hem. Både jag och bebisen var sjuka nästan hela tiden. Om man är sjuk så kan man istället få sjukpenning, och därmed spara på föräldradagarna, säger hon.

Hur funkar föräldrapenning?

Efter barnets ettårsdag behöver föräldern ta ut minst fem föräldradagar i veckan för att behålla sin SGI. Men snåla inte för mycket – endast 96 dagar får sparas efter att barnet fyller fyra.

frida bratt

Kvinnor tar ut mer föräldraledighet än män, vilket kan leda till ojämställdhet. Den som är föräldraledig kan få lägre inkomst, sämre pension och gå miste om eventuella framsteg i karriären.

Annons

För att öka jämställdheten i relationen kan den förälder som har högst inkomst stå för en större del av utgifterna, anser Frida Bratt och tillägger:

– Den som är hemma längst bör kompenseras med ett sparande. Detta sparande bör göras till enskild egendom för att inte ingå i en framtida eventuell bodelning.

Vanligt misstag med föräldraledigheten

En vanlig tankevurpa kan vara att den som tjänar minst ska ta ut mest av föräldraledigheten.

– Det måste inte per automatik vara det mest smarta – och inte heller det som självklart är bäst för er som föräldrar eller individer. Kolla Försäkringskassans Kassakollen, säger Frida Bratt.

Privatekonomin kan behöva lite extra kärlek under föräldraledigheten. Se dig runt i vardagen, vad kan du spara in på? Hemlagat, köpa och sälja second hand samt att skippa take away-latten är klassiska drag när klirret i kassan sinar.

– Föräldrapenningen är lite vad den är. Jag tror på att jobba mycket med utgiftssidan. Din ekonomi kommer att vara annorlunda under en period, och det hjälper att ha den insikten – att det handlar om just en kort period i livet som du kanske behöver avstå sådant du annars kunnat unna dig, säger Frida Bratt.

Och visst. Under föräldraledigheten krymper plånboken. Men hjärtat växer.

Ge privatekonomin extra kärlek under föräldraledigheten, små förändringar räcker långt!

Fridas genidrag för mammaplånkan

 1. Köp och sälj second hand, eller hyr barnkläder och babyprodukter. Köp i lagom takt så du vet vad du behöver.
 2. Planera inköp och matsedel, laga mer själv, utnyttja rabatter och gör matlådor.
 3. Om du vill och kan: Jobba någon dag och sprid ut dina föräldradagar under en längre tid.
 4. Skippa mammalatten. Köp en schysst termosmugg, fyll upp hemma och du är redo för härliga promenader med pengarna i behåll.

Foto: TT

Annons