En del av

Plötslig spädbarnsdöd – det här behöver du känna till

23 feb, 2021 
Emilie Josephson Dalhamn
Babyfilt och nalle
När minskar risken för plötslig spädbarnsdöd, vilken ålder händer det oftast och vad betyder begreppet egentligen? Tack vare de allmänna råd som nyblivna föräldrar får ta del av minskar antalet fall av plötslig spädbarnsdöd. Här är de viktiga råden till dig som förälder!
Annons
7 reflexer alla barn föds medBrand logo
7 reflexer alla barn föds med

Det ofattbara att ett tillsynes friskt spädbarn avlider i sömnen. Och det orimliga i att, trots decennier av forskning, vi fortfarande vet så lite om orsaken. Bland många frågetecken finns ändå hoppfull statistik och en minskning med 85 procent av plötslig spädbarnsdöd de senaste 20 åren.

Plötslig spädbarnsdöd: Hur vanligt är det?

Plötslig spädbarnsdöd är tack och lov inte särskilt vanligt. Omkring 24 barn avlider varje år i Sverige. Det är ett barn av 6000. Fortfarande vet man lite om orsaken till plötslig spädbarnsdöd, men tack vare forskning har antalet stadigt minskat sedan rekommendationer och råd kring barns sömnvanor infördes. Sedan rådet om att spädbarn bör sova på rygg började tillämpas för lite mer än tjugo år sedan har plötslig spädbarnsdöd minskat med 85 procent.

Annons

Plötslig spädbarnsdöd: Ålder – och då minskar risken

Spädbarnsdöd är mycket ovanligt. Om man ändå ska titta på statistiken inträffar de flesta fall vid 2-3 månaders ålder. 8 av 10 fall inträffar innan barnet fyllt 6 månader. Så efter 3 månader och framförallt efter 6 månader minskar risken för plötslig spädbarnsdöd.

Därför inträffar plötslig spädbarnsdöd

Trots många år av forskning har man alltså inte lyckats säkerställa faktorerna bakom plötslig spädbarnsdöd. Man vet att det är vanligast före sex månaders ålder. Det går inte att se några tecken på barnet innan det händer. Det sker alltid plötsligt och oväntat, och nästan alltid när barnet sover.

Däremot har forskarna kommit fram till möjliga orsaker. Ett antagande är att barnet får ett andningsstopp, kanske på grund av att andningen försvåras om ansiktet inte är fritt. Detta gör att pulsen och syrenivån sjunker. Normalt så ska ett barn vakna och hämta sig, men vid olyckliga fall så fungerar alltså inte den processen.

Så kan du minska risken

Det finns numer fastställda råd till dig som förälder. Dessa råd är forskningsbaserade och har stor betydelse för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd. De tre första råden är de mest avgörande enligt Vårdguiden.

Bebis i spjälsäng
Att låta barnet sova på rygg i egen säng minskar risken för plötslig spädbarnsdöd.
 • Låt barnet sova på rygg
  Risken för plötslig spädbarnsdöd minskar om man lägger barnet på rygg i stället för på mage. Det är okej att sova på sidan men då finns risken att barnet rullar över på mage.
 • Använd inte nikotin
  Det finns ett samband mellan nikotin och plötslig spädbarnsdöd. Nikotin bör undvikas både under graviditet och amning.
 • Se till att barnets ansikte är fritt, att barnet är lagom varmt och kan röra sig när hen sover
  Barnet bör ha optimala förutsättningar för andas och syresätta sig. Man tror även att risken ökar om barnet är för varmt eller ligger för trångt.
 • Barn som är yngre än tre månader sover säkrast i egen säng
  Risken för plötslig spädbarnsdöd ökar när föräldrar och bebisar under tre månader sover i samma säng. Om föräldern röker, har druckit alkohol eller tagit lugnande läkemedel ökar risken ytterligare.
 • Amma om det är möjligt
  Man vet att amning är bra eftersom bröstmjölk ger ett visst skydd mot virusinfektioner som kan öka risken för plötslig spädbarnsdöd.
 • Barnet kan använda napp när hen ska sova
  Om barnet suger på napp minskar risken. Varför vet man inte säkert men förmodligen har det att göra med att barnet lättare vaknar till.

Källa: 1177, Internetmedicin och Socialstyrelsen

Foto: TTAnnons