Så har kungligheterna avslöjat sina graviditeter genom åren

Från prinsessan Diana till prinsessan Victoria – kungliga gravidavslöjanden vi minns
Så har kungligheterna avslöjat sina graviditeter
1:39

Efter reklamen: Så har kungligheterna avslöjat sina graviditeter

(1:39)

Slå på ljud

På självaste alla hjärtans dag avslöjade hertiginnan Meghan Markle och prins Harry att de väntar sitt andra barn. Deras son Archie, 2, blir alltså snart storebror.

– Vi kan bekräfta att Archie ska bli storebror. Hertigen och hertiginnan av Sussex är överlyckliga över att vänta sitt andra barn, sa en talesperson till People i samband med att paret la ut en bild på Instagram.

Bilden är tagen i en trädgård där Meghan Markle ligger i sin makes knä, klädd i en vit klänning som visar hennes bebismage – och världen jublade över beskedet!

Så har kungligheter världen över avslöjat att de väntar barn

Vi har kikat närmare på hur kungligheter genom åren har avslöjat sina graviditeter. En del väljer det klassiska sättet där hovet skickar ut ett pressmeddelande. Andra har gått sin egen väg och berättat de glada nyheterna på Instagram eller i podcaster.

Det mest dramatiska avslöjandet står förvånande nog Kate Middleton för, som tvingades gå ut med nyheten bara timmar efter att självaste drottning Elizabeth fick veta att hon och prins William skulle ha barn.

Här är några av de kungliga gravidavslöjandena genom åren:

Prinsessan Diana och prins Charles av Storbritannien väntar sitt första barn – prins William

diana och charles med nyfödda sonen

SIPA Press/TT

Bara månader efter bröllopet med prins Charles skickade det brittiska hovet ut ett pressmeddelande och berättade att paret väntade sitt första barn. People Magazine snappade upp nyheten direkt och hade den snabbt på omslaget.

Prinsessan Diana och prins Charles av Storbritannien väntar sitt andra barn – prins Harry

prinsessan Diana gravid med prins Harry

The Duke of Cambridge and Prince Harry

Den 14 februari 1984 meddelade det kungliga paret att de väntade sitt andra barn. Beskedet spreds snabbt till både papperstidningar och tv-kanaler som kablade ut de glada nyheterna.

37 år senare, på exakt samma dag, meddelade alltså prins Harry och hans Meghan Markle att de väntar sitt andra barn. Många tror att valet att avslöja graviditeten på alla hjärtans dag är en fin hyllning till prinsessan Diana.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel av Sverige väntar sitt första barn – prinsessan Estelle

Charles Hammarsten/TT

2011 hintade kronprinsessan om att något stort skulle hända nästkommande år.

– Jag har jättemycket att se fram emot, sa hon då till Aftonbladet.

Senare bekräftade hovet att kronprinsessparet väntade barn som beräknades födas i början av 2012.

”Deras Kungliga Högheter Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel har den stora glädjen att meddela att de väntar barn” stod det på hovets egen hemsida.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel av Sverige väntar sitt andra barn – prins Oscar

När Kronprinsessan Victoria och prins Daniel skulle avslöja att lilla Estelle snart skulle bli storasyster använde de Instagram. Därmed blev de de första kungligheterna i Sverige (och bland de första i världen) att avslöja en graviditet på plattformen. Många tolkade det som ett tecken på att de ville vara i framkant samt visa att de hänger med i tiden och inte är så bakåtsträvande som många tror.

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia av Sverige väntar sitt tredje barn

När prins Carl Philip och prinsessan Sofia nyligen avslöjade att de väntade sitt tredje barn gjorde de det med den här otroligt fina bilden på Instagram. Att de avslöjade nyheten just där är något ovanligt i de kungliga kretsarna, men prinsparet har alltid varit moderna av sig och gärna gjort saker på sitt eget sätt, vilket de tydligt visade här.

Hertiginnan Kate Middleton och prins William av Storbritannien väntar sitt första barn – prins George

tidningar med rubriker om att kate middleton är gravid

Tom Dymond/REX

När hertiginnan Kate Middleton och prins William väntade sitt första barn tvingades de att avslöja nyheten tidigare än planerat. Hertiginnan led nämligen av en ovanligt svår form av morgonillamående, hyperemesis gravidarum. Först när hertiginnan tvingades åka akut till sjukhuset fick drottning Elizabeth reda på att kungahuset väntade tillökning, och bara några timmar senare visste hela världen om det. Eftersom Kate Middleton tvingades stanna kvar på sjukhuset och därmed även fick ställa in en mängd kungliga uppdrag var hovet helt enkelt tvungna att gå ut med nyheten att hon väntade barn tidigare än planerat.

Drottning Elizabeth och prins Philip av Storbritannien väntar sitt första barn – prins Charles

Drottning Elizabeth och prins Philip med nyfödd Charles

KPA

När drottning Elizabeth och prins Philip väntade sitt första barn år 1948 var det inte direkt ett ”gravidavslöjande” som gjordes. Enligt New York Times skickade hovet helt sonika ut ett meddelande där det stod att drottningen inte skulle utföra några kungliga uppdrag efter juni. I november föddes lilla prins Charles.

Kung Felipe och drottning Letizia av Spanien väntar sitt första barn – prinsessan Leonor

Kung Felipe och drottning Letizia

Angel Naval/MARINA PRESS/Shutterstock

I slutet av 2003 avslöjade paret att de hade förlovat sig och det spanska folket var i chock. De hade nämligen ingen aning om att deras dåvarande prins hade träffat ett av landets mest kända nyhetsankare. 2004 gifte de sig och året därefter meddelade det spanska hovet att Felipe och Letizia väntade sitt första barn ihop. Allt gick i rasande takt, men trots att relationen och graviditeten skakade om Spanien rejält så fick allt ett lyckligt slut. Paret är i dag kung och drottning i landet och har två små prinsessor – Leonore och Sofia.

Zara Tindall och Mike Tindall väntar sitt tredje barn

Zara Tindall och Mike Tindall

Zara Tindall är drottning Elizabeths äldsta barnbarn, och enda dottern till prinsessan Ann. Hon och maken tillika rugbyspelaren Mike Tindall har redan två barn – dottern Mia Grace, 7, och Lena Elizabeth, 2. I podcasten The Good, The bad & The Rugby avslöjade hennes make Mike Tindall nyligen att det nu väntas tillökning i familjen.

– Det har varit en bra vecka för mig, en tredje liten Tindall är snart här, sa han.

Exakt när den nya familjemedlemmen väntas komma har varken han eller Zara avslöjat ännu, men enligt The Sun borde bebisen vara beräknad till sommaren 2021.

Foto: Instagram, kungahuset, TT

Mer läsning för dig
Meghan Markle och prins Harry väntar sitt andra barn
Gravida kungligheter som beräknas få barn under 2021
Inspireras av vackra namn från kungahusen

Utvald läsning