En del av

Så hård är Polens nya planerade abortlag – tusentals i protest

28 okt, 2020 
AvElin Jonsson
Protest mot abortlag i Polen.
Nu samlas tusentals demonstranter i protest mot Polens planer på en (ännu!) hårdare lagföring kring kvinnors rätt att göra abort.
Annons
NINA RUNG: Så pratar du om samtycke med barnBrand logo
NINA RUNG: Så pratar du om samtycke med barn

Polens regering med landets premiärminister Mateusz Morawiecki i spetsen planerar nu en ännu hårdare lagföring kring landets abortlag, rapporterar SVT.

Efter det att Polens förvaltningsdomstol häromveckan klubbade att abort av skadade foster numera strider mot landets grundlagar finns det nu risk för att det i princip blir totalt förbud för en kvinna att genomgå en abort. Eftersom majoriteten av landets aborter genomförs på grund av fosterskador.

Abort blir i praktiken totalförbjudet

Sedan 1993 är det förbjudet med abort i landet, med undantag för graviditeter till följd av incest och våldtäkt, fall där det finns risk för kvinnans hälsa, eller om fostret har allvarliga skador – vilket regeringen nu planerar att strama åt.

Det nya lagförslaget, om det skulle genomföras, skulle innebära att abort blir förbjudet förutom vid incest och våldtäkt, eller då kvinnans hälsa är i farozonen och riskerar att dö.

Annons

Tusentals demonstrerar mot lagförslaget

Den senaste veckan har tusentals människor i Polen samlats upp för att demonstrera mot regeringens planer på hårdare abortlagar, som sedan tidigare redan är bland de strängaste i hela Europa.

Regeringen vill att demonstranterna ska sluta protesterna och hänvisar till risken för att smittas av covid-19 i och med de stora folkmassorna.

Och premiärministern har därför beslutat att sätta in militärpolis mot demonstranterna.

– Våldshandlingar, barbari och vandalisering är fullkomligt oacceptabelt, fräste premiärministern Mateusz Morawiecki under tisdagen samtidigt som gator och torg fylldes med demonstranter.

”Många kommer göra hemliga eller osäkra aborter”

Amnesty International har följt förhandlingarna på plats i Polen och de är oroliga för de konsekvenser som beslutet som togs av förvaltningsdomstolen förra veckan kommer leda till:

”Dagens avgörande av den polska författningsdomstolen innebär att många kommer att tillgripa hemliga eller osäkra aborter, särskilt de som inte har råd att resa eller söka privat vård.”

Foto: TT

Annons