En del av

Vattnet går? 11 kvinnor om hur just deras förlossning startade

08 feb, 2021 
AvLovisa Svedlund
Hur känns det när förlossningen startar egentligen? En sak är säker – det blir olika för alla. Såhär var det för 11 Motherhoodmammor när vattnet gick och värkarna startade.
Annons
6 kluriga gravidord du vill veta svaret på
6 kluriga gravidord du vill veta svaret på

Vattnet går mitt i natten, eller obemärkt i badkaret. En förlossning kan starta på en miljon olika sätt – och det blir inte alltid när och på det sätt som vi tänkt oss. Men oftast går det ju alldeles utmärkt ändå!

Oavsett hur din förlossning kommer starta, eller startade, är det faschinerande att höra om hur det varit för andra. Här är elva Motherhoodläsande mammor – och precis vad de gjorde när vattnet gick och värkarna startade.

Startade på rutinkontrollen

Slemproppen lossnade på sista inplanerade träffen hos barnmorskan. Jag skulle lämna urinprov som vanligt och när jag skulle torka mig kom slemproppen med. Detta var måndagen innan bf samma vecka fredag. Vattnet gick på onsdag samma vecka som bf, utan värkar. Åkte in på kontroll. Fick komma tillbaka dagen efter för igångsättning. Och 17 h senare kom Wera till världen!

Annons

//Emilia

Kände knäppet – sen gick vattnet

Jag vaknade av det kända men ack så ovanliga ”knäppet” 01:15. Blev hysteriskt kissnödig och sprang upp på toaletten men det slutade inte rinna längs benen. Skriker på sambon ”VATTNET HAR GÅTT” varpå han svarar, ”NEJ DET ÄR FÖR TIDIGT” Till slut fick jag upp honom och han kunde vakna till. Han hade panik då det var 2 veckor kvar till BF och jag var sugen på pannkakor så jag stod och stekte medan jag pratade med förlossningen. Kl. 08:00 åker vi in när värkarna är täta och vad jag tyckte då intensiva.

Var tydligen öppen 5 cm. Sen gick det undan och kl 13:13 tittade Märta ut.

//Sara

Sara blev sugen på pannkakor mitt under värkarbetet.Africa Studio

Vattnet gick på hotellet

Vattnet gick i hotellsängen.

Med drygt tre veckor kvar till BF i april förra året hade jag bjudit min sambo på en barnfri helg på hotell. Storebror kom fyra dagar efter BF och jag hade inte haft några känningar.

Annons

Vi hade självklart med bb-väskan och babyskyddet i bilen utifall att... Vattnet gick efter att vi kommit tillbaka från middagen upp till hotellrummet och jag hade precis gjort mig klar för natten och lagt mig i sängen för att slökika på en film. Min sambo hade tillåtits dricka några öl under kvällen och jag hann inte mer än lägga mig i sängen förrän vattnet gick.

Paniken i min sambos ögon när jag sa det! Han kastade sig upp och började plocka ihop allt på rummet medan jag var den som var lugn och ringde förlossningen. Jag fick köra in till förlossningen själv då min sambo av förklarliga själ inte kunde. Knappt fem timmar efter vattenavgång kom lillebror till världen, drygt tre veckor tidigt och dagen före sin pappas födelsedag

//Eveline

Innehåller reklamlänkar

”Vattnet forsade”

Hade precis gått och lagt mig och läst ut sista sidan i min bok då vattnet gick. Inte några droppar som jag trodde, utan det forsade! Vi åkte in till förlossningen men blev hemskickad då värkarbetet inte satt igång. Tyckte ändå att det gjorde ont men tänkte att jag var vek. Åkte efter någon timme in igen och då visade det sig att jag var 10 cm öppen! Så vek var jag knappast.

Annons

//Anonym

Flytningar – eller vattnet som går?

Vattnet gick på BF, inte en känning på att något var på gång... tog en promenad som vanligt, sjukt mycket flytningar tänkte jag och fortsatte gå. Det har man ju fattat att förlossningen väldigt sällan startar med vattenavgång...flytningarna fortsatte sippra - alltså, jag borde nog ringa förlossningen och kolla, trots att jag inte har en tillstymmelse till värk. Mycket riktigt, bekräftad vattenavgång, lets go!!

//Ahmanda

Vattnet gick efter tolvslaget

Min man och jag var ute med våra vänner och tittade på nyårsfyrverkerierna. När fyrverkeriet började klinga av pratade vi om att gå in. ”Ja det vore nog bra för jag kommer snart frysa, vattnet gick just” Det blev en rask promenad in till värmen. Sen tog det ytterligare 42 timmar innan vi fick vår son.

//Matilda

Matildas vatten gick precis efter tolvslaget!katjen

Latensfasen lång – med utdragna värkar

Låååång latensfas så blev tillslut igångsatt 9 dagar efter bf. Värkarna kom igång ordentligt men blev bara längre och längre och till slut helt utan värkpaus. Sen kom en jätteblödning och det slutade med ett urakut snitt. Ut kom världens finaste lilla tjej på 4.4 kg

Annons

//Cornelia

Förlossningen startade påväg hem från vattengympan

Jag hade varit på vattengympa för gravida, hann precis hem innan vattnet började sippra. Första graviditeten så var osäker på om det verkligen var det, hade väntat mig att det bara skulle flöda men det sipprade lite hela tiden istället.

Ringde förlossningen och fick tid för kontroll vid 19.00 (2 timmar senare), visste inte att jag hade sammandragningar förens jag såg det på CTG:n

Fick stanna kvar över natten och kl.14.01 dagen efter är min son född

//Beatrice

”Han har aldrig vaknat så snabbt”

Vattnet gick på söndagsmorgonen när jag ställde mig upp för att gå på toa.

Min man kan sova igenom ett kärnvapenanfall så skrek "VATTNET GICK". Han har aldrig vaknat så snabbt.

Allt detta ca 2 veckor innan BF och jag skulle till jobbet på måndag....det blev inte så.

//Amanda

Hur känns värkar? Misstog för mensvärk

En vecka över tiden, inte ett tecken på förlossning. Tid bokad nästa dag till igångsättning. Då kl 21 börjar en molande mensvärk. Kl 12 har jag kramper (värkar) med 11-12 min mellanrum. Kl 03 kommer de med 3-4 minuter och vi åker in. Då var jag 3 cm öppen. Kl 12.01 kommer vår lille kille till världen, inte en blund sömn den natten men vi fick vila lite efter.

Annons

Kan lägga till att jag först inte riktigt trodde på att det var värkar för jag trodde det skulle kännas i hela magen och inte bara under naveln som det gjorde. Men har man aldrig fött förut så är det inte så lätt. Där vid kl 12 på natten när jag hade 11-12 min mellan varje värk började jag förstå att det var på riktigt.

//Charlotte

Värkar satte igång mitt i natten

Det knäppte till i magen och sen kände jag hur vattnet gick kl 03. Ganska direkt började jag få regelbundna värkar. Ringde förlossningen kl 04 och rådgjorde. De tyckte vi kunde avvakta men bokade in oss på kontroll kl 09.

Kl 05 blev storebror hämtad och 05.30 kom vi in till förlossningen. Kl 06.18 föddes en lillebror.

Stor skillnad på denna och storebrors förlossning, som var en induktion som tog två dygn innan värkarbetet satte igång. Hade då värkar i åtta timmar innan han kom.

//Malin

Foto: TT

Annons
Innehåller reklamlänkar