En del av

Förlossningsskador: Hur många kvinnor drabbas? Här är svaret

02 dec, 2014 
AvSusanna Hauffmann
Förlossningsskadorna ökar. Och många kvinnor går med obehandlade skador i åratal – ibland ger de sig känna först i 50-årsåldern. Här berättar vi om statistiken – och hjälpen du ska söka!
Annons

Förlossningsskador är vanligare än många tror. När det gäller ändtarmsskador ökar de i hela landet. Värst är det i Stockholm, där nära var tjugonde mamma får en ändtarmsskada vid förlossningen.

Så många drabbas av förlossningsskada

Men många kvinnor dras också med gamla skador. I en svensk studie såg man att nästan varannan kvinna som fött barn vaginalt har fått av någon typ av störning. Det kan till exempel röra sig om urinläckage, framfall, avföringsläckage och sexuella störningar. I studien, som leddes av Maria Gyhagen, överläkare och forskare på Sahlgrenska akademin i Göteborg, framgick det också att kvinnor går länge, ofta mer än fem år, med de här problemen innan de söker hjälp. Vissa av kvinnorna hade fortfarande besvär 20 år efter förlossningen.

– Unga kvinnor kan ofta kompensera en bristningsskada genom att använda andra muskler. Men med stigande ålder blir muskler och andra vävnader mindre starka och det är först då många kvinnor märker av besvären och söker hjälp, säger Jan Zetterström, läkare och chef för UltraGyn på Sophiahemmet i Stockholm.

Annons

Framfall av livmoder och urinblåsa

Ett exempel på en sådan skada är framfall av livmoder och urinblåsa. Ungefär tio procent av alla kvinnor drabbas av framfall efter klimakteriet. Den vanligaste orsaken är just graviditeter och förlossningar, i synnerhet om man haft långdragna förlossningar och fött stora barn. Symtom är bland annat tryck- eller tyngdkänsla i underlivet, skav och sveda, obehag vid samlag, urinträngningar och blåskatarrsliknande symtom.

Jan Zetterström tycker att fler kvinnor borde få möjlighet att åtgärda sina förlossningsskador. Men viktigast av allt är att skadorna upptäcks – och helst repareras direkt vid förlossningen. Vid en svår bristning ska kvinnan direkt föras in på operation och sys.

Tyvärr visar dock statistiken att många av dessa skador missas. Det finns ingen övre åldersgräns för att rätta till en skada, även femtioåriga kvinnor och äldre kan opereras och få bra resultat. Operationen sekundär sfinkterplastik kan ge mycket bra resultat.

Annons

– Men vi kan inte alltid garantera att kvinnan blir hundraprocentigt återställd, säger Jan Zetterström.

Sedan förra sommaren finns också behandling med Solesta, en gel som injiceras i ändtarmens slemhinna och fyller ut den så att den sluter tätt.

– Det är en bra metod utan komplikationer. Enda nackdelen är att effekten inte är bestående och måste göras om när effekten avtar, säger Jan Zetterström.

Förlossningsskador – dessa finns:

  • Att läcka gaser eller avföring är vanligt bland kvinnor som fött barn vaginalt. En vanlig orsak till läckage är att ändtarmens slutmuskel spricker sönder vid förlossningen. Det kan också uppstå skador i de nerver som går från bäckenbotten till musklerna. Det behöver inte vara en särskilt komplicerad förlossning för att man ska drabbas, men risken ökar om barnet är stort, om förlossningen påskyndas vid utdrivningsskedet eller om bäckenbotten inte Sskyddas när barnets huvud passerar ut.

  • En annan vanlig skada är förslappning i slidan. Man kan även få ett framfall. Detta opereras inom landstinget. Hur lång väntetiden blir beror på var i landet man bor.
  • Skadade blygdläppar kan göra att man får ont när man cyklar, idrottar eller rider, man kan få stora svullnader på blygdläpparna. Då finns det chans att få en operation inom landstinget.

Foto: TT

Annons
Innehåller reklamlänkar