En del av

Världens minsta bebis får åka hem – så mycket vägde hon

12 aug, 2021 
Lovisa Svedlund
Kwek Yu Xuan, världens minsta bebis
När Kwek Yu Xuan föddes förra sommaren vägde hon bara 212 gram. Men nu får den lilla tjejen, som är den minsta bebisen att överleva en förlossning, åka hem.
– Under mina 22 år som sjuksköterska har jag aldrig sett en så liten nyfödd bebis, säger säger Zhang Suhe som vårdat Yu Xuan på sjukhuset till Straits Times.
Annons
Se när barnmorskan Veronica Calembe svarar på frågor om förlossningBrand logo
Se när barnmorskan Veronica Calembe svarar på frågor om förlossning

9 juni 2020 föddes lilla Kwek Yu Xuan, hela fyra månader för tidigt. Hennes mamma Wong Mei Ling led av högt blodtryck under graviditeten vilket tvingade läkarna att göra ett akut kejsarsnitt.

Men när de bestämde sig för att ta ut hennes barn anade de inte hur otroligt liten hon skulle vara. Läkarna hade uppskattat att barnet vägde åtminstone 400 gram, vilket även det är en kritisk vikt.

Världens minsta bebis – det var vikten

Med sina 212 gram blev Kwek Yu Xuan världens minsta bebis att överleva en förlossning enligt Tiniest Registry, och slog rekordet som en tysk liten pojke tidigare hade på 230 gram.

Mamma Wong Mei Ling berättar för The Straits att de blev oroliga och ledsna när de förstod hur liten deras dotter var.

Annons

– Men med tanke på mitt tillstånd hade vi inget val. Vi kunde bara hoppas på att hon skulle fortsätta att växa och vara frisk, säger hon till tidningen.

Får åka hem

Eftersom Yu Xuan var en så liten bebis fick läkarna använda lite annorlunda metoder, under året de vårdat henne på sjukhus, bland annat när det kom till hennes medicinering.

– Vi fick vara innovativa och improvisera metoder för vi har aldrig behövt ta hand om en så liten bebis tidigare. Hon var så liten att beräkningen för hennes medicinering var nere på decimalnivå, säger läkaren Yvonne Ng till The Straits.

Nu får världens minsta bebis åka hem! Foto: National University Hospital Singapore

Nu, efter över ett år på sjukhuset National University Hospital i Singapore, lider lilla Yu Xuan fortfarande av en lungsjukdom och behöver andningshjälp. Men samtidigt håller på att lära sig äta ur flaska och övar också på att vända på sig.

Och trots hennes tillstånd får hon nu äntligen åka hem till sin familj.

– Jag vill tacka alla sköterskor som tagit så väl hand om henne under så lång tid och vi är väldigt glada att alla kunde komma när hon fick lämna sjukhuset. Sjukhusteamet känns som att det tillhör vår familj nu, säger mamma Wong Mei Ling i intervjun.

Annons