En del av

Så ökar du chansen att bli gravid – 9 konkreta tips

01 jul, 2020 
Lovisa Svedlund
Kvinna som blickar ut över vatten.
Vill du bli gravid? Det finns många konkreta saker man kan göra för att öka sin fertilitet och därmed chansen till graviditet.
Annons

Vill du bli gravid men tycker att det går trögt? 8 av 10 par som vill bli gravida lyckas inom ett år medan det dröjer längre för andra.

Tyvärr är det svårt att garantera att ansträngningar för att öka sin fertilitet leder till att man blir gravid. Men det finns ett antal saker att göra i vardagen för att åtminstone öka chanserna till graviditet.

Öka chansen till graviditet

Vill du öka chansen till att bli gravid finns några förändringar du kan göra, enligt forskningen. Nedan listar vi 9 konkreta saker du och den du försöker få barn med, kan göra i er vardag för att göra chansen till graviditet större.

1. Koffein

Dra ner på koffeinet. Vissa undersökningar visar att kvinnans intag av koffein hade samband med en förläng tid till önskad graviditet. Höga doser av koffein kan även öka risken för missfall om man är gravid.

Även mannens spermaproduktion påverkas negativt av koffein. Ämnet finns i kaffe, coladrycker, energidrycker och svart te, och par som vill bli gravida rekommenderas därför att inte ligga på ett högre intag av kaffe än ett par koppar om dagen.

Annons

2. Ät varierad och grön kost

Tänk på att variera kosten om du vill bli gravid. Att få i sig alla nödvändiga näringsämnen främjar hormonproduktionen. Varierad kost där mycket av maten kommer från växtriket är därför bra för dig som vill bli gravid.

3. Folsyra

B-vitaminet folsyra brukar ofta rekommenderas till kvinnor som vill planera en graviditet. Folsyran i sig ökar inte dina chanser att bli gravid, däremot kan brist på folsyra vara en orsak till tidiga missfall. En sådan brist kan också öka risken för att fostret får en missbildning med ryggmärgsbråck.

Man vet att kvinnor i Sverige inte alltid får i sig tillräckligt mycket av vitaminet. Rekommendationen till kvinnor som försöker bli gravida är därför att antingen ta ett kosttillskott med folsyra varje dag, eller se till att öka på mat som innehåller vitaminet. Några exempel på sådana livsmedel är kål, frukt och bär, mörkgröna grönsaker, alla typer av bönor och ärtor, yoghurt, filmjölk, fullkornsprodukter och lever.

Annons

4. Dra ner på alkohol

Det är allmänt känt att man ska sluta dricka alkohol under graviditeten men det kan vara bra att dra ner på alkoholen även om man vill bli gravid. Hos kvinnan kan alkohol ha en inverkan på ägglossning och öka risken för infertilitet. Hos mannen påverkas kvaliteten på spermierna av alkoholintaget. Både mannen och kvinnan bör därför tänka på om man kan dra ner på mängden alkohol.

5. Tänk över din tobaksanvändning

Även rökning är negativt om du försöker bli med barn. Rökning hämmar ägglossningen och gör att du får en sämre produktion av ett hormon som heter progesteron. Det här hormonet finns till för att hjälpa ägget att fastna på livmoderväggen.

När det kommer till mannen påverkas även hans fertilitet av rökning.

6. Kolla din vikt

Kroppsvikten spelar roll för chanserna att bli gravid. Det är positivt om man varken är över- eller underviktig. Ett BMI mellan 20 och 24 är det man brukar kalla normalviktig.

Annons

7. Håll dig i form

Motion och rörelse är bra för hela både din fysiska och psykiska hälsa. Ett vanligt råd är att man ska försöka träna eller röra på sig 30 minuter varje dag om man vill öka sina chanser att bli gravid. En orsak till det är att motion hjälper till att stabilisera insulinnivåer, vilket minskar risken för infertilitet.

Kvinna som håller handen på magen.
Testa dessa knep för att öka din fertilitet.

Det krävs inga superintensiva pass, men en promenad är bra.

8. Håll testiklarna svala

Mannen bör undvika att bada bastu eller ta varma bad innan samlag som man vill ska leda till graviditet. Värme påverkar nämligen spermaproduktionen i testiklarna.

9. Se över mediciner

Vissa läkemedel och naturläkemedel kan bidra till sämre fertilitet. Om du tar några läkemedel kan det vara bra att kolla med din läkare vad som gäller för just dig.

Källor: RFSU, Apotek hjärtat, Apoteket kronan, 1177, Livsmedelsverket, Tidningen Vårdfokus

Foto: TT

Annons