En del av

Allt du äter går till bebisen – så påverkar din kost barnet under graviditeten

05 jan, 2021 
Johanna Bengtsson
Äter du för två? Bokstavligen fungerar nämligen matintaget precis så under en graviditet. Det du äter, får automatiskt även din bebis i sig. Såhär påverkas din bebis utveckling av det du stoppar i dig.
Annons
3 tips på bra vanor för barn och ungaBrand logo
3 tips på bra vanor för barn och unga

Tänk att du och din bebis är tight sammankopplade via navelsträngen under hela graviditeten. Det är en ganska häftig känsla när man väl tänker på det – att allt som du väljer att äta även går till din bebis. Både det som är bra, så som vitaminer, näringstäta ämnen, proteiner, kolhydrater och fett, men också allt det dåliga.

Hur stor roll spelar det då om du lever på hamburgare och chips hela graviditeten, jämfört med hälsosam mat?

Flera studier visar att matvanorna man har som gravid har stor betydelse för tillväxt och utveckling för barnet i magen. De väger även tungt för barnets kommande mat-preferenser, när hen själv kan välja vad hen vill äta och inte.

Lär sig äta grönsaker i magen

Forskare vid det amerikanska smakforskningsinstitutet Monell Chemical Senses Center i Philadelphia har visat att mammor som äter mörkgröna grönsaker, som broccoli och gröna bönor, får barn som vant sig vid smaken via fostervattnet och bröstmjölken. Det är annars grönsaker som små barn ofta ratar, eftersom bebisar föds med försmak för sött, medan gröna grönsaker ofta är bittra i smaken.

Gravid kvinna handlar mat
Enligt forskningen påverkas bebisen i magen i allra högsta grav av vad du äter under graviditeten.

Samtidigt har en annan brittisk forskargrupp, vars resultat publicerats i British Journal of Nutrition, visat att mammor som ätit mycket skräpmat under graviditet och amning får barn med ett större sug efter skräpmat senare i livet. Studien visade att det blev svårare att lära barnen bra matvanor om de vant sig vid denna typ av fet mat redan i magen.

Annons

Bantande mammor ger överviktiga barn

Med det sagt är det lika dåligt för barnet att banta under graviditeten, som att äta ohälsosamt. Forskning genomförd vid University Hospital i Nottingham visar nämligen att mammor som bantar under graviditeten löper större risk att senare få överviktiga barn. En sorts omvänd effekt mot vad man kan vänta sig, alltså.

Få nyhetsbrev från motherhood.se!

Få nyhetsbrev med massor av tips om mammalivet till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är gratis såklart!

Anledningen ska vara att näringsbrist i livmodern förändrar programmeringen i bebisens fettceller, vilket gör att kroppen senare ständigt försöker kompensera den tidigare näringsbristen. Det är alltså inte helt utan grund som barnmorskor (och svärmödrar) tjatar om att du måste äta för två nu när du är gravid. Hur tröttsamt det än är och hur illamående du än må vara är det viktigt att du får i dig rejält med mat under graviditeten.

Självklart behöver du inte leva på broccoli och bönor om du inte älskar det. Blir du glad av att äta godsaker så ska du givetvis göra det också, då och då. Lagom är som bekant bäst, även under graviditeten.

Om du är osäker på vilka livsmedel som avråds för gravida så hittar du en smart checklista här.

Annons