En del av

Sigrid Bernsons abort: Berättar om komplikationen under ingreppet

07 apr, 2022 
AvSaga Pettersson
Fotograftt
Sigrid Bernson om aborten: Berättar om komplikationen under ingreppet
I början av året berättade Sigrid Bernson att hon de senaste åren kämpat med utmattningssyndrom, och när det var som värst upptäckte hon också att hon var gravid. Hon och sambon Robin Bengtsson landade i att en abort var det bästa alternativet – något som visade sig bli riktigt smärtsamt.
Annons
Sigrid Bernsons och Robin Bengtssons kärlekshistoriaBrand logo
Sigrid Bernsons och Robin Bengtssons kärlekshistoria

Sigrid Bernson har charmat tittarna säsong efter säsong i TV4s långkörare Let's dance, tills hon saknades under en säsong – och en säsong blev flera. Efter en lång tystnad från Sigrid gick hon i början av året ut med anledningen till att hon hoppat av Let's dance, och där med också dragit sig undan rampljuset.

I videor om tre på Instagram berättade hon att hon de senaste åren kämpat med utmattningssyndrom. Till en början kände Sigrid hur symptomen började smyga sig på, men hon tänkte inte alls att det hade med utmattning att göra, utan var då helt övertygad om att hon var drabbad av någon annan sjukdom. Men snart eskalerade allt.

– Jag visste såklart att folk blev sjuka i stress och utmattning men jag trodde aldrig att det skulle hända mig. Jag körde på och de gånger jag kände att det blev för mycket så lyckades jag alltid vila i kapp mig och fylla på energin igen. Jag trodde nog att jag alltid skulle kunna göra så och att jag hade ”koll” – men från en dag till en annan så fungerade det inte längre, har Sigrid sagt i en intervju med MåBra.

Annons

Blev gravid när det var som värst

När utmattningen var som värst, då hon befann sig på flygplatsen i Aten 2019, på väg hem från en tv-inspelning och inte kunde läsa varken skyltar eller komma ihåg sitt eget namn, uppmanade en läkare henne att sjukskriva sig.

Och mitt i den tuffaste perioden insåg hon också att hon var gravid. Utåt sett var allting perfekt för att bli mamma: Hon har passerat 30, är tillsammans med sin livs kärlek Robin Bengtsson och bor i ett rymligt hus med plats för en växande familj.

Men pågrund av Sigrids tillstånd beslutade sig paret för att göra en abort.

– Jag ville så gärna ha barn, speciellt med Robin, men jag var också rädd för att inte orka med vare sig en graviditet eller att ta hand om barnet. Jag orkade ju knappt duscha själv, så vi bestämde oss för att göra abort, säger hon i en ny intervju med Amelia.

Robin Bengtsson och Sigrid Bernson efter deltävlingen i Melodifestivalen 2022,

Komplikationerna efter aborten

Och nog var beslutet i sig tufft – men tuffare blev det.

Hon gjorde en medicinsk abort, där man med hjälp av piller avbryter och stöter ut fostret. Något hon fick presenterat för sig som en smidig variant som hon kunde göra hemma. Något som i efterhand visade sig vara allt annat än det.

Annons

På grund av svåra smärtor tog hon sig in till sjukhus, och efter ett dygn av smärtor och morfin beslöt sig läkarna för att göra en kirurgisk abort.

– Hur kan det ens vara tillåtet att göra hemma? Tänk om det händer en ung kvinna som inte har vågat berätta om aborten för sina föräldrar?, säger hon i Amelia.

Graviditeten, aborten och komplikationerna var det som till slut blev den sista droppen för Sigrid. Hon fick antidepressiva, ångestdämpande och sömnpiller utskrivet och accepterade att hon var utmattad, i processen till att börja må bra igen.

Idag mår hon bättre, även om hon fortfarande är på väg ur sin utmattning. Det har varit en lång kamp ut, men hon gör framsteg dagligen.

Annons