En del av

Malin Olssons mirakelbebis – trodde hennes dåliga värden skulle sätta stopp

02 dec, 2020 
AvLinn Seipel
Malin Olsson gravid med Simon Peyron
Malin Olsson, 38, med sambon Simon Peyron, 26 - gravida igen!
I ett gripande inlägg på Instagram öppnar SVT-profilen Malin Olsson, 38, upp sig som sina sköldkörtelproblem och dåliga värden.
– Vi var inte säkra på att det skulle bli några fler bebisar i den här familjen, skriver Malin.
Annons
Det här är bästa åldern att bli mamma – enligt forskningBrand logo
Det här är bästa åldern att bli mamma – enligt forskning

Ungefär en halv miljon svenskar lider i det dolda av en sjukdom i sköldkörteln, och majoriteten av de drabbade är kvinnor. Den vanligaste formen är hypotyreos, en hormonrubbning som orsakas av en underfunktion i sköldkörteln.

Efter en tids upplevd onormal trötthet och depression, konstaterades det att Malin Olsson hade ett förstadie till sjukdomen.

”Förra hösten mådde jag inte så bra, jag hade jobbat mycket, var otroligt trött och hamnade i någon slags depression...jag kände inte igen mig själv. Efter ett besök hos läkaren konstaterades att jag hade fått hormonrubbningar, ja den viktiga sköldkörteln som reglerar allt hormon fungerade inte riktigt som den skulle...jag hade fått ett förstadie till hypotyreos”, skriver hon på Instagram.

Kan orsaka barnlöshet och missfall

Motherhood har tidigare rapporterat om forskning som visat på att hypotyreos kan vara en orsak till ofrivillig barnlöshet och missfall. Samma studie visar även på risker med att hormonrubbningen påverkar fostrets utveckling.

Annons

Därför frågade läkaren, i samband med att Malin fick sitt besked, om hon planerat att bli gravid framöver. Hon skriver in inläget på Instagram:

”Det var inget jag och @simonpeyron hade fokus på just då men ärligt talat klockan tickar och vi ville ju gärna ha ett barn till i framtiden så jag sa ja! Varpå läkaren utbrast 'Ja då måste vi sätta in medicin DIREKT! Och var beredd på att det kan vara svårare att bli gravid'. TSH värdet ska ligga runt 2.0 för bäst chanser och jag låg på 5,8!”

”Vi är så tacksamma”

Malin och sambon Simon, 26, hade ställt in sig på att det troligtvis inte blir några fler barn – men inom kort blev de till deras förvåning och lycka varse om att de hade en liten mirakelbebis i magen.

”Helt plötsligt kom ingen mens och vi plussade på stickan...bebisen dök upp från ingenstans! Vår lilla kärleksbaby. Och vi är så tacksamma!”

Avslutningsvis uppmanar Malin i inlägget sina följare att vara uppmärksamma för tecknen att man drabbats av hypoteros eller andra sköldkörtelproblem.

”Det luriga är att det kan vara svårt att veta att man har sköldkörtelproblem, symptomen är så vaga och vanliga. Det kan vara allt från trötthet, att man tappar hår, har torr hy osv och det kan ju drabba alla...men känner ni som jag att ni inte känner igen er själva och är tröttare än vanligt så snälla kolla upp det! Puss på er!”

Se hela inlägget här:

Foto: Instagram/@malinolssonsvt, TT

Annons